Birkózás

2023.09.16. 21:27

Ligeti kikapott a harmadik meccsén

A szabadfogásúak 125 kilogrammos kategóriájában szereplő Ligeti Dániel két győzelemmel bejutott a nyolc közé, a negyeddöntőben azonban fordulatos mérkőzésen kikapott, majd vigaszágra került a belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon.

Sütő Dániel

Birkózó-vb Belgrádban

Fotó: Kovács Tamás

A szombathelyiek ötszörös Eb-érmese imponáló birkózást mutatott be első két meccsén, a türkmén Zjamuhammed Szaparovot 5-0-ra, az üzbég Szardorbek Holmatovot pedig technikai tussal, 11-0-ra verte, azaz negyedik kiemeltként érvényesítette a papírformát, ami viszont a negyeddöntőben már nem az ő sikerét ígérte, ugyanis a mezőny egyik legjobbja, a 2021-es vb-győztes iráni Amir Hosszein Zare várt rá.

A magyar szakemberek előzetesen kevés esélyt adtak a Haladás 34 éves sportolójának, Ligeti viszont a meccs első négy percében teljesen egyenrangú partnere volt az iráninak, sőt, egy rövid időre a győzelem reményét is felcsillantotta népes szurkolótáborának.

Az első menetben kemény küzdelem folyt a szőnyegen, akciót azonban egyik fél sem tudott csinálni. Valamivel viszont Zare volt aktívabb, ezért riválisa passzivitása miatt egy ponttal gazdagodott és előnnyel ment pihenni. A szünet után az iráni növelte a tempót, de Ligeti jól védekezett, majd 45 másodperc elteltével egy látványos belső gánccsal levitte és billentette ellenfelét (4-1). A magyar tábor eksztázisba került, kedvencük ugyanis alig két perccel a vége előtt hárompontos előnyre tett szert.

Az akció után azonban mintha Ligetinek elszállt volna az ereje, az állásból rögtön nekirontó iránit képtelen volt feltartóztatni, előbb kilépett (2-4), majd a következő akciónál a zónában rosszul vágott bele ellenfele kitolási kísérletébe, beesett alá, Zare pedig mögékerült (4-4). Az iráni a folytatásban sem állt meg, a láthatóan rendkívül fáradt Ligeti pedig nem tudta feltartóztatni. Az iráni szabadfogású a következő fél percben kétszer levitte, háromszor pedig kiléptette őt, ezzel 11-4-re elhúzott, majd visszavett a tempóból és lepörgette az utolsó percet.

– Úgy voltunk vele, hogy Dani menjen neki az elejétől, aztán meglátjuk, mi lesz. Az látszott, hogy képes bravúros akciókra. Odaállt, megcsinálta, amit tudott, de nem bírta hat percig ezt a tempót. Sajnálom – összegezte röviden a meccset az MTI-nek Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány.

Ezek után Ligeti már csak a vigaszágban bízhatott, ehhez azonban az iráninak vissza kellett vágnia a tavalyi világbajnoki fináléban elszenvedett utolsó másodperces vereségéért a török Taha Akgülnek. A súlycsoport két sztárjának csatája előzetesen kiélezettnek tűnt, a szőnyegen azonban a törökök riói olimpiai bajnoka a szokottnál sokkal enerváltabb volt, gyakorlatilag szinte egyetlen támadó mozdulata nem volt a meccsen, melyet így Zare 4-0-ra nyert meg.

Az iráni fináléba jutásával korábbi legyőzöttjeit, köztük a magyar birkózót, a bronzmérkőzésig tartó vigaszágra segítette. Ott Ligeti vasárnap a fehérorosz Dzianisz Hramjankov és a Puerto Ricó-i Jonovan Darius Smith összecsapásának győztesével küzd majd meg a bronzmérkőzésért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában