Angol megmérettetés

2023.09.14. 13:36

Szombathelyi sakkozó nyerte a Látásérültek Világjátékát

A Haladás VSE fiatal játékosa, Vilics Hanna egyéniben és csapatban is aranyérmet szerzett az Angliában rendezett Látássérültek Világjátéka sakkversenyén.

Pum András

Vilics Hanna és Zámbó Zoltán csapatban is aranyérmet szereztek

Forrás: VN/Vilics Zoltán

Az angliai Birminghamben rendezett IBSA Világjátékokon történelmi sikert értek el a látássérült magyar versenyzők: először szereztek érmet. Az eseményen 70 nemzet több mint 1200 versenyzője vett részt, akik 11 különböző sportágban mérték össze tudásukat. Magyarország cselgáncsban és sakkban képviseltette magát az eseményen. A FODISZ Versenyport Szövetségétől a Haladás VSE játékosa, Vilics Hanna, valamint Zámbó Zoltán vettek részt a sakkversenyen. 

A hét fordulós svájci rendszerű tornán hét nemzet sakkozói mérték össze erejüket. Vilics Hanna kiváló teljesítménnyel, végig remekül játszva nyerte meg a női bajnoki címet és így aranyérmet szerzett. Emellett a nyílt versenyben hatodik helyen végzett. A versenyzők együttes teljesítménye (Zámbó Zoltánnal együtt) csapatban pedig az első helyet hozta meg  Magyarországnak! Ezzel pedig történelmet írtak, hiszen Magyarország az IBSA World Games történetében először szerzett érmet, ráadásul egyszerre hármat, köztük két aranyérmet. 

Az esemény során a magyar himnusz is kétszer felcsendült, ami felejthetetlen élményt nyújtott a versenyzőknek. Vilics Hannát  Ruck Tamás szombathelyi FIDE mester készített fel az angliai versenyre. Másodedzőként még besegít Hanna felkészítésébe Zámbó Zoltán is, aki a Diósgyőri VTK sakkszakosztály vezetője, játékosa és edzője. Az IBSA Világjátékokon elért sikeres szereplésükkel emlékezetes pillanatokat és büszkeséget hoztak Magyarországnak.
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában