Sakk

2023.10.26. 13:33

HVSE-s sakksiker Szlovéniában

Terme Catez A korosztályos, rapid sakkcsapat Európa-bajnokságon a Héra Imre vezette magyar U9-es sakkválogatott – soraiban a Haladás VSE-s Szakolczai Alex-szel – ezüstérmet szerzett.

Pum András

Balról a második, Héra Imre, a jobb szélen pedig Szakolczai Alex

Forrás: Haladás VSE

A szlovéniai Terme Catezben rendezték meg a korosztályos rapid és snell Európa-bajnokságokat. Az egyéni rapid mezőnyben 497 versenyző mérettette meg magát. Hazánkból 27 fiatal vágott neki a huszonhat országból érkezők rangos viadalának. A Haladás VSE-t Csontos Áron (U14) és Szakolczai Alex (U10) képviselte. Először az egyéni rapid (15-15 perc lépésenkénti 10 másodperces bónuszidővel) küzdelmeket bonyolították. Csontos Áron igen jól haladt a rendkívül erős mezőnyben, a hetedik fordulót követően a holtversenyes második helyről várta a folytatást az első táblán. 

Egy szépen megjátszott partiban kiváló esélyei is nyíltak a teljes pont begyűjtésére, ám a kapkodásban nagyot hibázott, így végül lecsúszott az érmes helyekről a hajrában. Pihenésre szinte semmi idő nem jutott, másnap ebéd után már a csapatversenyekkel lendült tovább a program. Az U10-es válogatottban Szakolczai Alex a harmadik táblán kapott szerepet és csodás siker született. A 13 fős mezőnyben az ukránok négy csapatot is neveztek, amire világversenyen (rendező országot leszámítva) nem sűrűn akad példa. A magyar fiatalok – dacolva az egyenlőtlen erőviszonyokkal – hatalmasat küzdöttek és hat győzelem melletti egyetlen vereséggel, hajszállal lemaradva a dobogó csúcsáról a magabiztos második helyet szerezték meg.

Végeredmény (U10): 1. Ukrajna – Lviv Sakk Akadémia 13 pont, 2. Magyarország (Minga-Nagy Ábel Inti, Ilkó-Tóth András, Szakolczai Alex, Marton-John Álmos Kiran), 3. Ukrajna A 10 pont

A csapat kapitánya a Haladás VSE nagymestere, Héra Imre volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában