Kézilabda

2023.12.03. 07:22

Középdöntős a magyar női kéziválogatott - Nem okozott gondot a mieinknek Kamerun legyőzése a dán-norvég-svéd közös rendezésű vb-n

A magyar női kézilabda-válogatott biztosította helyét a középdöntőben az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon azzal, hogy 39-20-ra legyőzte Kamerunt a csoportkör második fordulójában.

Sütő Dániel

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A nyitókörben Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese 35-12-re kerekedett Paraguay legjobbjai fölé, míg a kameruniak 25-11-re kaptak ki Montenegrótól. A magyarok 18 fős keretéből ezúttal az első fordulóban egyaránt kisebb sérülést begyűjtő szélsők, Győri-Lukács Viktória és Márton Gréta maradtak ki.

Magyarország–Kamerun 39-20 (18-8). Helsingborg, 589 néző, női világbajnoki kézilabda-mérkőzés, vezette: Budzak, Zahradnik (szlovákok).

Magyarország: Szemerey – Töpfner 5, Klujber 7, Vámos 1, Bordás 1, Kuczora 3, Szöllősi-Schatzl 6. Csere: Bukovszky – Papp, Debreczeni-Klivinyi 3, Albek 4, Juhász 2, Pásztor 1, Füzi-Tóvizi 4, Simon 2. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir.

Kamerun: Mben Bediang, Balana (kapusok), Nnomo 6, Attisso 1, Mbouchou 1, Touba Byolo 1, Ateba Engadi 5, Kongnyuy, Voulania, Nyamsi Pokop 1, Haoua 3, Ebanga Baboga 1, Nchouapouognigni 1. Szövetségi kapitány: Njantou Tabeth Bertin.

Az eredmény alakulása. 8. perc: 5-2. 18. p.: 12-4. 25. p.: 16-5. 35. p.: 21-11. 47. p.: 30-16. 56. p.: 36-18.

Kiállítások: 4, ill. 6 perc.

Hétméteresek: 1/1, ill. 2/1.

A magyar válogatott pontatlan támadásokkal kezdte a mérkőzést, ez az első gólt szerző, sárga-pirosban pályára lépő afrikaiakra is igaz volt. Vámos Petra belesérült az első magyar találatba, ám le tudott sétálni a pályáról, a vezetést pedig átvette a nemzeti együttesünk, de a mindkét részről sok hibával tarkított játék nyomán csak lassan tudta növelni előnyét. A kapuban kezdő Szemerey Zsófia bravúrt tudott bemutatni, stabilabbá vált a védekezés, miközben elöl többen is belendültek és jól találták meg a réseket a kameruni falon. A 21. percben 14-4-nél alakult ki először tízgólos különbség, ezt követően viszont negyven másodpercet kettős emberhátrányban kellett - sikerrel - átvészelni. A játékrész hajrájára időt kért Golovin Vlagyimir, együttese azonban a szünetig már nem tudta megtoldani előnyét. Az első félidőben Szemerey ötven százalékos hatékonysággal védett.

Fordulás után néhány perc után ismét „üzemi hőfokra melegedett” a válogatott a két nappal korábbihoz képest kétszeresére duzzadt, mintegy 40 fős magyar szurkolótábor nagy örömére, Szöllősi-Schatzl Nadine átadása után Bordás Réka a mérkőzés leglátványosabb akcióját zárta eredményesen. A másik oldalon is magas minőségű volt a szélsőjáték, Töpfner Alexandra is szállította a gólokat, akárcsak Klujber Katrin, a második félidő derekán 29-15-nél kért időt Kamerun. Az utolsó percekre csupán két kérdés maradt: meglesz-e a húszgólos különbség és sikerül-e valamennyi pályára lépő magyar mezőnyjátékosnak betalálnia. Végül egyik sem sikerült, ám aligha kell bánkódnia emiatt a magyar válogatottnak.

A középdöntőbe legalább két pontot már visz a nemzeti csapat, amely hétfőn 20.30-tól a szintén két sikerrel kezdő Montenegróval találkozik. A legjobb nyolc közé kerülés szempontjából kulcsfontosságú mérkőzést élőben közvetíti az M4 Sport. Az első három helyezett jut a középdöntőbe, ott a Svédország, Horvátország, Kína, Szenegál négyes továbbjutóival találkoznak a magyarok Göteborgban, ahonnan az első két együttes kerül a negyeddöntőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában