Összegzés

2023.12.25. 10:00

Már az ötödik Eb-győzelem - és hol van a vége?! - Parádés szezont futott Kiss Norbert

Parádés évet, nagyszerűen sikerült szezont tudhat maga mögött a Révész Racing szombathelyi pilótája Kiss Norbert – aki az idén ötödször (!) nyerte meg a kamionos Európa-bajnokságot, és számos rekordot megdöntött.

Tóth Gábor

Forrás: kissnorbi.com

A 38 éves szombathelyi pilóta 2014-ben, 2015-ben, majd kisebb szünet után 2021-ben és 2022-ben is megnyerte a kamionos Európópa-bajnokságot – közben 2017-ben „becsúszott” egy bronzérem, és egyébként a 2020-as szezonban is a pontverseny élén állt, amikor a Covid-járvány miatt félbeszakadt a bajnokság. Így címvédőként futott neki az idei, 2023-as versenyszezonnak, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ismét begyűjti az aranyérmet. És nagyszerűen teljesített. Többek között Olaszországban (Misano), Szlovákiában (Slovakia Ring), Lengyelországban (Poznan), Németországban (Nürburgring), Csehországban (Most), Belgiumban (Zolder), Franciaországban (Le Mans) és Spanyolországban (Jarama) is megnyerte az időmérőt – vélhetően egy korszakos rekordot felállítva ezzel. Továbbá 22 futamot nyert meg – megjavítva ezzel a 2015-ös szezon egyéni rekordját, amikor 19. futamgyőzelemig jutott. Összesen egyébként 101 futamgyőzelemnél tart – ami komoly eredmény, már csak a 49 éves német Jochen Hah és az 58 esztendős spanyol Antonio Albacete áll előtte, de ledolgozható a hátrány.  A mezőnyből messze kiemelkedő Kiss Norbert ötödik, a Révész Racing csapata pedig harmadik Eb-címét ünnepelhette a 2023-as esztendőben.

– Alaposan felkészültünk a télen, minden apróságra ügyeltünk, így egy nagyszerű autóval, és persze egy kiváló csapattal futottunk neki a 2023-as szezonnak – elevenítette fel az emlékeket Kiss Norbert. – Ez a siker alapja: folyamatosan tanulunk, fejlődünk, fejlesztünk – még csak hároméves a csapatunk, de máris tökéletesen működik. Erős, gyors, és ami a legfontosabb, megbízható volt az autó. Minden kihívásra tudtunk reagálni. Kívülről talán úgy tűnt, hogy sima volt a szezon, de hatalmas munkát tettünk bele az évbe, a végére el is fáradtunk. De minden perc munkát megért a szezon, mert tényleg egy szinte tökéletes évet futottunk. Október elején Spanyolországban ért véget az Eb, kicsit ünnepeltünk, aztán szusszantunk egyet, de a műhely nagyon gyorsan beindult, már készülünk a 2024-es szezonra. Szezon közben néha éreztem a beletörődést a riválisokon, de év végén már fogadkoztak, hogy jövőre lenyomnak minket – mi pedig várjuk a kihívókat! Mindig lehet jobb autót építeni, mindig lehet fejleszteni, hasznosítani a tapasztalatokat. Például tavaly két futamon estünk ki technikai probléma miatt, ami tényleg nem tényező technikai sportban, de akkor is lehet csökkenteni a hibalehetőséget – a maximalizmus viszi előre a csapatunkat.

– Az elmúlt hetekben, napokban jártam néhány szponzori összejövetelen, vettem részt közönségtalálkozókon, eleget tettem szakmai felkéréseknek – folytatta Kiss Norbert. – Örömmel veszek részt az ilyen rendezvényeken, szíveseb osztom meg a sikerünket, az örömünket a szurkolókkal, az értünk szorítókkal, a támogatókkal. Voltam Azerbajdzsánban is, ugyanis a Nemzetközi Automobil Szövetség, a FIA ezúttal Bakuban tartotta év végi hagyományos díjátadó ünnepségét – ahová a különböző kategóriák legjobbjai kapnak meghívást. Kicsit viccesen azt is mondhatnám, már visszajáró vendég vagyok! De óriási élmény találkozni az autósport krémjével – többek között ismét válthattam pár szór az F1-es világbajnok Max Verstappennel is. Megtisztelő egy ilyen szintű rendezvényen Magyarországot képviselni.

– Az év végét megpróbálom pihenésre felhasználni, a reményeim szerint az ünnepek alatt eltölthetek néhány napot Szombathelyen is, nagyon régen jártam már otthon. Aztán januárban ismét keményen belelállunk a munkába, mert szeretnénk ismét felkészülten kezdeni a szezont. Az pedig nem is kérdés, hogy jövőre is az Európa-bajnoki címért szállunk csatába – zárta szavait Kiss Norbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában