Évértékelő

2023.12.27. 14:00

Soha rosszabb évet! - Halász Bence viszontagságos időszakon van túl

Kérésünkre évet értékelt a Szombathelyi Dobó SE kiválósága, a kalapácsvető Halász Bence, aki az idei budapesti atlétikai világbajnokságon egyedüli magyarként szerzett érmet.

Sütő Dániel

Forrás: MTI/Derencsényi István

Pontosan egy esztendővel ezelőtt még minden rózsásnak tűnt, hiszen a terveknek megfelelően kezdte meg a felkészülést az idei budapesti atlétikai világbajnokságra Halász Bence. Aztán ahogy átléptünk 2023-ba, váratlan nehézségekkel kellett szembenéznie a Dobó SE kalapácsvetőjének, akit cseppet sem kímélt a balsors.

– Eléggé viszontagságosan indult az év, de végülis minden jó, ha a vége jó – kezdte értékelőjét Halász Bence, a Szombathelyi Dobó SE világbajnoki bronzérmes kalapácsvetője. –  2022 novemberében, decemberében olyan remek eredményeket értem el, mint előtte még soha. Az első pofon akkor ért, amikor a kalapács elszakadt és a vállam hosszú ideig rakoncátlankodott. Amikor pedig végre meggyógyult, akkor betegségek hártáltattak, emiatt a téli országos bajnokságot ki is kellett hagynom. Túllendülve a vállsérülésen és felgyógyulva a betegségekből ugyanaz megtörtént, ami januárban. Újból elszakadt a kalapács és akkor meg a másik vállam sérült le. Ez a huzavona januártól eltartott egészen májusig, majd amikor úgy éreztem, végre újra fitt vagyok, azzal kellett szembesülnöm, hogy semmi sem megy. Eluralkodott rajtam egyfajta fáradtság, mert rengeteget edzettem, mivel le voltam maradva.    

Bencét ekkor emlékeztette mesteredzője, Németh Zsolt, hogy a vb előtt nem pihennek rá, nem készülnek fel más versenyre, csak a budapesti világeseményre koncentrálnak. Az időszűke miatt változtatni kellett az edzésterven is, mert az eredeti tervet képtelenség volt tartani.

– Amint el tudtam kezdeni normálisan edzeni, megindultunk felefelé – folytatta a kalapácsvető. – Ekkor június közepét írtunk már. A nagy áttörtést a hazai országos bajnokság jelentette, amelyen már érzékelhető volt a méterbeli fejlődés, végre túlléptem a 77 métert, a XV. Németh Pál Emléknapon pedig már megvolt a 78 méter is. De az önmagában még mindig kétségbeejtő volt, hiszen az egyéni legjobbam közel a 81 méterhez volt, és világbajnokságra pedig 78 méterrel utaztam el. A vb-t megelőzően rengeteget jelentett a budapesti edzőtábor, ahol már egyre jobban alakultak a méterek. Tehát ez már bizakodásra adott okott, éreztem, hogy 78 méternél azért többre leszek képes. 

- A nehézségek ellenére szerintem egy jó versenyt hoztam a világbajnokságon, de ezt így még egyszer nem csinálnám végig, mert katasztrofális szenvedéssorozat volt ez az idei év számos mélyponttal. Egyetlen magas pont volt benne, de a többi nagyon mély volt. Olyan érzésem volt sokszor, mintha minden ellenem dolgozna és sosem akart semmi sem összejönni, mert hiába edzettem, nem kaptam vissza semmit, hiába vagyok fáradt, mert sose megy messze a kalapács. Tény és való a világbajnokságon elrepült, végre. De nagyon nehéz volt elviselni év közben, hogy potenciális ellenfeleim közül mindenki megvert, aki szembejött. Ezt borzasztó nehéz megemészteni egy olyan évben, amikor a saját országod rendezi a vb-t, és veled szemben óriásiak az elvárások.    

Halász Bence már a párizsi olimpiára készül, eddig remekül halad az alapozása, mozgása már most jóval kompaktabb, mint tavaly ilyenkor, úgyhogy bizakodó a jövőt illetően.

– Ilyenkor nem az a kérdés, hogy tudok-e 80 métert dobni, mert ha most dobok 75 métert – és az decemberben jónak számít –, akkor innentől az lesz a kérdés, hogy tudok-e még 6-7 métert fejlődni az elkövetkező hónapokban. Mert ha innentől optimistán számolva minden hónapban fejlődök egy métert, az pokolian jó lenne – zárta szavait a budapesti világbajnokság egyetlen magyar érmese.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában