Nehéz csoportban

2024.01.09. 13:28

A legjobb tízbe vágyik a férfi kéziválogatott

Nehéz csoportban és nehéz ágon szerepel a magyar férfi kézilabda-válogatott a szerdán kezdődő és január 28-ig tartó németországi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon, amelyen a legjobb tíz közé kerülés a célja.

Sütő Dániel

A szombathelyi Sipos Adrián is a keret tagja

José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány együttese tavaly januárban a világbajnoki nyolcadik helyezésével kijutott a nyári, párizsi olimpia márciusi selejtezőtornájára, a három csoportellenfél azonban az Európa-bajnoki szereplésével szeretné elérni ugyanezt. Ebből a szempontból a riválisok motiváltabbak lehetnek a magyaroknál, utóbbiaknál azonban a megszokottnál több fiatal, illetve világversenyen szerzett tapasztalattal nem rendelkező kézilabdázó került a keretbe. Közéjük tartozik a szélső Krakovszki Zsolt és ikertestvére, Bence, valamint Imre Bence, illetve a kapus Andó Arián, Palasics Kristóf és Bartucz László is. Utóbbi poszton a rutin szempontjából nagy különbség lesz minden találkozón a magyarok és ellenfelük között. A magyarok a csoportkörben Münchenben pénteken Montenegróval, vasárnap Szerbiával, jövő kedden pedig Izlanddal találkoznak. Mindhárom mérkőzés 20.30-kor kezdődik (M4 Sport).

A magyar férfiválogatott Eb-kerete: Kapusok: AandóArián (Balatonfüred), Bartucz László (Tatabánya), Palasics Kristóf (Logrono La Rioja, spanyol). Jobbszélsők: Krakovszki Zsolt (NEKA), Iimre Bence (FTC). Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Máthé Dominik (PSG Handball, francia), Ilic Zoran (Hamburg, német). Irányítók: Lékai Máté (FTC), Hanusz Egon (TvB Stuttgart, német), Fazekas Gergő (Orlen Wisla Plock, lengyel). Beállók: Bánhidi Bence (Pick Szeged), Rosta Miklós (CS Dinamo Bucuresti, román), Szöllősi Szabolcs (Dabas), Sipos Adrián (MT Melsungen, német).Balátlövők: Bodó Richárd (Pick Szeged), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (Pick Szeged). Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya).

Továbbjutás esetén a magyarok a kölni középdöntő-csoportban folytatják az A és a B csoport első két-két helyezettje ellen. Előbbiben az olimpiai bajnok Franciaország és a házigazda Németország az esélyes Észak-Macedóniával és Svájccal szemben, utóbbi négyesben pedig Spanyolország és Horvátország számít favoritnak Romániával és Ausztriával szemben. A középdöntőből csoportonként az első kettő jut az elődöntőbe, a harmadikok az ötödik helyért játszhatnak. A nyári, párizsi olimpia férfi kézilabdás mezőnyének már tagja a házigazda francia, a világbajnok dán, valamint Japán és Argentína. A németországi Eb győztese – illetve a kvótával még nem rendelkező legjobb csapat – kijut az ötkarikás játékokra. A következő két legjobb együttes, amely még nem kvalifikált az olimpiára vagy a selejtezőtornára, részt vehet a márciusi selejtezőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában