Kézilabda

2024.01.29. 13:09

Franciaország ült fel Európa trónjára

Az olimpiai címvédő Franciaország hosszabbítás után legyőzte a világbajnok Dániát a férfi kézilabda Európa-bajnokság döntőjében. Svédország lett a bronzérmes és ezzel olimpiai kvótát szerzett.

Sütő Dániel

Forrás: MTI/AP/Martin Meissner

A bronzmeccs első félidejében már hét góllal is vezettek az előző kontinenstornán aranyérmes svédek a házigazda németek ellen, az 54. percben azonban már csak egy találat volt a különbség. A hajrában Andreas Palicka védésire alapozva ismét a skandinávok voltak magabiztosabbak, és 34-31-es sikerükkel kvótát szereztek a párizsi olimpiára. A svédek öt arany- és egy ezüstérem után először szereztek bronzot a kontinenstornán. Palicka 18 védéssel járult hozzá a sikerhez, ezért őt választották a mezőny legjobbjának. Felix Claar nyolc, Sebastian Karlsson hét, a Veszprém svéd játékosai közül a jobbátlövő Lukas Sandell két, a beálló Andreas Nilsson egy gólt szerzett. A németek számára a vereség azt jelenti, hogy selejtezőtornán harcolhatják ki az olimpiai részvételt.

A döntőben a dánok az első és a második félidőben is vezettek három góllal egy-egy alkalommal, de a szünetben és a rendes játékidő végén is döntetlen volt az állás. A hosszabbításban jobban összpontosított, kevesebbet hibázott az olimpiai címvédő, 33-31-re nyert, és 2014 után ismét kontinensbajnok lett. A Telekom Veszprém francia játékosai közül a beálló Ludovic Fabregas nyolc, az irányító Nedim Remili öt, az ugyancsak irányító Kentin Mahé három, a balszélső Hugo Descat két alkalommal talált a hálóba. A mezőny legjobbja a rendes játékidő végén lecserélt dán kapus, Emil Nielsen lett, aki 15 védéssel zárt. Mindkét csapat negyedszer játszott Eb-döntőt, a franciák mindet megnyerték, a dánok mérlege két siker mellett immár két vereség.

A következő Eb-t 2026. január 15. és február 1. között Dánia, Svédország és Norvégia rendezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában