Labdarúgás

2024.02.05. 17:30

Megemlékezés Kőszegen - Százegy éve született az Aranycsapat legendás védője, Lóránt Gyula

A legendás Aranycsapat hátvédjének, Lóránt Gyula születésének 101. évfordulóján, egyúttal a Lóránt Gyula 100 emlékév zárásaként tartottak koszorúzást és megemlékezést a labdarúgó szülőházánál.

Pum András

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

Az Aranycsapat védője, az olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes futballista, Lóránt Gyula 1923 február 6-án, azaz 101 éve született Kőszegen. Ebből az alkalomból és az egy éven át tartó Lóránt Gyula 100 emlékév lezárásaként koszorúzással és beszédekkel egybekötött megemlékezést tartottak a legenda szülőházánál Kőszegen, a Várkör 30. előtt. Pócza Zoltán konferelása mellett Neudl Gábor, a Lóránt FC ügyvezetője üdvözölte a résztvevőket és megköszönte az emlékévhez nyújtott támogatásokat is. Sipos Jenő, az MLSZ szóvívője hangsúlyozta: egy fiatalember Kőszegről indulva meghódította a világot és játszott a világ akkori legjobb együttesében, az Aranycsapatban, ahol alapember volt.

© Cseh Gábor
Megemlékezés a legendás hátvédről.
Forrás: Cseh Gábor

– Ugyan nem nyerték meg a világbajnokságot, a magyarok számára ők voltak az aranyérmesek – jelezte Sipos. –  Lóránt példa kell, hogy legyen a fiatalok előtt. Lóránt volt az, aki Grosiccsal, Buzánszkyval biztosította a „hátteret” az olyan csatárzseniknek, mint Puskás, Hidegkuti, Kocsis. Lóránt edzőként is sikeres volt, végül a görög PAOK kispadján kapott szívinfarktust és hunyt el. Azt kérek mindenkit, soha ne felejtse el, hogy ennek avárosnak volt egy ilyen kiváló szülöttje.

Ifjabb Buzánszky Jenő. az Aranycsapat testület tagja elmondta, az emlékezésnek nem szabad végetérnie. Az elkövetkező években mindig lesz olyan labdarúgó az Aranycsapatból, akire lehet emlékezni.

Básthy Béla, Kőszeg polgármestere jelezte, egy emlékév elsősorban a találkozásokról szól, találkozás a múltunkkal és találkozás mindazokkal, akikkel ebben a múltban osztozunk.

– Az emlékévvel gazdagodott a múltunk és ígéretesebbé vált a jövőnk –  mondta Básthy Béla. – Elképzelhető, hogy a német Kaiserslautern szurkolói múzeumának közössége  ellátogat hazánkba és ahogy mi kint megkoszorúztuk öt elhunyt világbajnokuk sírját, ők ellátogatnak az Aranycsapat játékosainak emlékhelyeire.De szeretnénk folytatni az emlékévet a kőszegi infrastruktúra fejlesztésével is.

Ezt követően a résztvevők koszorút helyeztek el Lóránt Gyula szülőházánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában