Kosárlabda

2024.03.16. 21:00

Szomszédvári rangadót bukott Egerszegen a Falco

Az NB I.-es kosárlabda-bajnokság 24. fordulójában a ZTE vendégeként bukott szomszédvári rangadót a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – az egerszegi gárda végig veretve, biztosan nyert 97-85-re.

Tóth Gábor

Fotó: Szekeres Péter

A címvédő és listavazető Falco vendégjátékára megtelt az egerszegi sportcsarnok – két jó formában lévő csapat lépett pályára, parádés hangulatban.

Tóth Ádám kosara után a Falco öt, a házigazda négy támadást rontott – volt feszültség mindkét oldalon. Eltelt három perc, amikor Tóth Ádám, a zalaiak csapatkapitánya újra betalált (4. perc: 4-0). A Falco csak az 5. percben, Benke révén talált először gyűrűbe (9-3). Az persze borítékolható volt, hogy nem marad ennyire pontszegény a találkozó. Nem is maradt az, mindenesetre a zalaiak elképesztően hatékonyan védekeztek és folyamatosan vezettek (20-10). Milos Konakov forgatta csapatát, de ez sem segített, időt is kért a vasiak mestere. Ez sem hozott változást. A első negyedet 29-12-re nyerte a ZTE. A második tíz perc elején Ona Embo, a ZTE nemrég igazolt francia kosarasa gyorsan szerzett hat pontot, a hazaiak pedig már húsz ponttal vezettek (35-15). Aztán az ellene megítélt szabálytalanság után Keller Ákosnál elszakadt a cérna, le kellett hozni a pályáról – de kapott egy sportszerűtlen hibát. A 15. percben 44-22-re vezetett a ZTE – és remekül játszott, míg a Falco tanácstalannak tűnt. Mert nem csökkent a különbség, Ostojic is betalált távolról (51-27). Végül a ZTE 21 pontos előnnyel vonulhatott nagyszünetre (53-32)! Nem mostanában volt arra példa, hogy a bajnok csupán 32 pontig jut egy félidő alatt – valami nagyon nem működött szombathelyi oldalon...

A második félidő elején gyorsan ledolgozott hat pontot a hátrányából a Falco – és kezdett javulni a dobóforma. Az most már agresszívabban játszó vasi csapat kezdett zárkózni (58-42). Erre dobott rá egy hármast a fiatalabb Keller fivér, Iván, ami jól jött a ZTE-nek. A másik oldalon Perl húzta a szekeret – rendre szép betörések után volt eredményes. De a különbség nem igen változott, biztosan vezetett a ZTE. A feszültség tapintható volt, Stefan Pot kapott technikait – a játékvezetők szerint eljátszotta, hogy faultolták (70-51), közeledve az újabb negyed végéhez. Az etap hajrája viszont a nagyot küzdő Falcóé volt, nagy küzdelemben feljött 10 pontra (30. perc: 72-62) – visszajött a meccsbe! Jól kezdte a Falco a negyedik negyedet: az időközben visszatérő Keller Ákos triplával jelentkezett, majd Pongó Marcell is (72-68). Új meccs kezdődött, hiszen ennyire közel – a mérkőzés elejét leszámítva – nem volt a Falco. Ona Embo hármasa aztán visszaállította a kétszámjegyű hazai vezetést (80-70). Maradt még izgalom a meccsben, nem adta fel a Falco, nagyon akart nyerni, de a ZTE jól sáfárkodott az idővel, az előnyével, jól is dobott, végül a hajrában bedarálta ellenfelét. A ZTE bravúros győzelme talán meglepő, de megérdemelt – a Falco csupán a második félidőben játszott úgy, ahogyan tud.

Jegyzőkönyv

Zalakerámia ZTE KK–Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 97-85 (29-12, 24-20, 19-30, 25-23 )

Zalaegerszeg, 2000 néző, NB I.-es kosárlabda-­mérkőzés, vezette: Praksch, Kovács N., Major.

ZTE: Hicks 17/6, Szalay, Paige 11/9, Ikpe 9/3, Tóth Á. 8. Csere: Ostojic 12/3, Csátaljay 7/3, Ona Embo 20/9, Németh Á. –, Keller I. 12/12. Edző: Matthias Zollner.

Falco:  Pot 5, Tanoh Dez –, Benke 6, Tiby 13/9, Keller Á. 9/3. Csere: Barac 8, Perl 24/3, Kovács B. –, Jordano 12/12, Pongó M. 8/6. Edző: Milos Konakov.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában