Hétvége

2008.10.11. 02:29

Akiért a zene szól

Négy kőszegi zenekar ad jótékonysági koncertet jövő csütörtök délután a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház klubjában. Egy 17 éves kőszegi fiúnak, Ambrus Benjáminnak szeretnének segíteni.

Vas Népe

- Beni, igyekezz, kiált fel az emeletre Ági, az anyuka. És Beni igyekszik, legalábbis a fentről lehallatszó kopogásból arra lehet következtetni, hogy rajta bizony semmi nem múlik. Pedig nem könnyű mutatvány mankóval leevickélni a lépcsőkön.

Beni bal lábát május másodikán amputálták. A fiú azonban nem szereti ezt a szót, ezért inkább úgy kommentálja a történteket, hogy május másodika óta lábatlankodik. A történet tavaly júniusban kezdődött. Ahogy az lenni szokott, egészen banálisan. Beni le akart guggolni, de a bal térde nem engedelmeskedett. Talán meghúzódott, gondolta, de a panasza nem enyhült. Sőt, pár nappal később már egy dudort is kitapintott a térdhajlatában. Irány az orvosi rendelő, ultrahangvizsgálat. Elképzelhető, hogy egy leszakadt izomdarab vagy talán egy vérrög, hangzott a nem túl tudományos diagnózis. Ortopédia, kórház, CT, de még mindig nem volt válasz a kérdésre. Június 21-ére írták ki a műtétet, fél-, egyórás rutinbeavatkozás, nyugtatták a szülőket. A műtét négyórásra sikeredett, az észlelésnél még diónyi dudor akkor már ökölnyi nagyságú volt. De kivették. Beni bal lábában azonban nem indult be a vérkeringés. Újabb operáció: a jobb lábából kivettek egy eret, azt ültették be a műtött végtagba. Ám az átültett érben rög keletkezett, így huszonnégy óra leforgása alatt a fiút harmadszor tolták be a műtőbe. Aztán egy hét az intenzíven, majd négy hét a gyermekosztályon, gyógytornával. Közben megjött a szövettani eredmény, mely szerint jóindulatú volt a daganat. Augusztus elején Beni hazamehetett, ám mire december végére halványultak volna a rossz emlékek, újra érezte, hogy baj van. Akkor már három dudort tapintott ki a térdhajlatában. És kezdődött az újabb kálvária: ismét szövetmintát vettek, ezúttal egy hónapot kellett várni az eredményre, amely megint jóindulatú daganatról tanúskodott. Ennek ellenére az első műtétet végző szombathelyi orvos közölte a szülőkkel: nem vállalja az újabb beavatkozás elvégzését. Budapest, vándorlás klinikáról klinikára, végül a Semmelweis Egyetem ortopédiai klinikáján találtak egy professzort. Beni március elején feküdt be a kórházba, és az orvos - aki feltehetően nem olvasta el a fiú addigi leleteit és zárójelentéseit - csak akkor kérdezett rá a fiú jobb lábán lévő hegre. Majd amikor kiderült számára, miért kellett másik eret beültetni a műtött lábba, érfestésre küldte a fiút, mondván: biztos szeretne lenni abban, hogy az erek kibírják az újabb beavatkozást. Újabb hetek teltek el műtét nélkül, Benjámin bal lába térdtől lefelé akkor már szinte egy egybefüggő daganat volt. Közben iskolába járt, igaz, lábujjhegyen, mert a daganat már nagyon nyomta az izmokat.

Április elején végre befeküdhetett a pesti klinikára az újabb műtétre, ám a professzor a beavatkozást követően közölte a szülőkkel, hogy visszazárták a fiú lábát, mert attól tartanak, hogy rosszindulatú a daganat. Az újabb két hét várakozás után megérkezett szövettani eredmény ismét agresszív, gyorsan növő, de jóindulatú daganatról tett említést. Április 24-én hat és fél órás műtéttel végre eltávolították az akkor már háromkilós(!), 45 centiméter hosszúságúra nőtt daganat 90 százalékát. Egy részét azonban nem tudták kivenni, mert félő volt, hogy közben megsérülnek az idegek. Gyenge sugárkezelés lesz a megoldás, biztatták a fiút és a családot. Május elsején azonban Beni rosszul lett: belilult a lábfeje, 71/40-re esett a vérnyomása. Újabb érfestés, kiderült, hogy egy kisebb ér elpattant. Beninek közben vérre volt szüksége, méghozzá AB-negatívra, amiből éppen nem volt elegendő mennyiség, így édesanyja sietett a segítségére. A fiút este kilenckor tolták be a műtőbe, majd három és fél óra múlva kinyílt az ajtó, és az anyával közölte a műtétet végző professzor, hogy nem tudják megmenteni a fiú lábát. Döbbenet, kétségbeesés, és a döntés nyomasztó felelőssége... Még úgy is, hogy tudta: nincs más választása, mint hogy aláírja a beleegyező nyilatkozatot.

Benit hajnali ötkor tolták ki a műtőből, és nyolc órakor hősiesen fogadta a hírt: a bal lábát combközépig amputálták. Hogy mit érzett? Azt mondja, megkönnyebbült. Mert végre megszabadult a több hónapja tartó szenvedéstől.

Hát, azóta lábatlankodik Ambrus Benjamin, a kőszegi Evangélikus Mezőgazdasági Szakközépiskola informatika tagozatos diákja. Időbe telt, míg megtanult két mankóval járni, és megszokta először az ideiglenes, majd az új műlábat. Ám mivel a tb-támogatás alapján járó műláb nem a technológia netovábbja, a szülők 600 ezer forintért vásároltak rá egy térdízületet. Kérelmezték a tb-támogatást, és az első elutasítás után most reménykednek, hogy mégis kapnak valamennyi hozzájárulást. És persze jó lenne még egy bokaízület is, meg több apró, ám rettentően drága tartozék. Hát, ezért szól a zene csütörtök délután a Jurisics-vár klubjában. Aki nem tud elmenni a koncertre, de segíteni szeretne, szerkesztőségünkben megkaphatja Beni bankszámlaszámát. A Mississippi Moon, a Latin Spirit Trió, a LozVampiroz és az Ocho Macho délután négytől játszanak. Ki tudja, talán Beni is ott lábatlankodik majd...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!