Hétvége

2009.11.28. 21:06

Egy tanú szerint 670 szüzet ölt meg

Minden bizonnyal új kelet-európai szuperfilm született, a Báthory. A szlovák produkció mind költségeiben, mind kiállításában Hollywoodot idézi. Ráadásul sanda történelmi félrehallások nélkül. Rendezőjével, Juraj Jakubiskóval beszélgettünk.

Kozma Gábor

Vetítés után beszélgettünk Juraj Jakubiskóval, aki látható élvezettel ecsetelte a forgatás körülményeit. Feleségével, Deana Horvathova színésznővel érkezett a vasi városba a Szlovákiában talán legismertebb filmrendező. Nem minden elemében hű történelmi filmet akartam. Hanem olyat, amit ha megnéznek nyugaton, akkor mondják azt: ezek ilyet is tudnak? Tapasztalatom, hogy Londonban, vagy Párizsban úgy tartják, ötven évvel vagyunk mögöttük. Fogalmuk sincs Mátyás királyról, a történelmünkről. Kelet-Európa számukra az unióban is zavaros térség. Azt mondtam: Juraj, most itt az alkalom, hogy megmutasd, a keletiek építették-mentették a Nyugatot történelmünk során .

A rendező azért választotta éppen Báthory Erzsébetet, mert a grófnő meglátása szerint kora egyik legműveltebb személyisége volt. Állandóan támadták, kellett a vagyona Thurzóéknak. Mindent elkövettek némi felségárulás összehozásáért. Ez nem volt könnyű, mert az akkori törvények szerint hat főnemes egybehangzó véleménye kellett az elítéléséhez. Olyan előjogokkal élt a korabeli elit, hogy akár büntetlenül gyilkolhatott is. Az áldozattal nem kellett elszámolnia.

De azért itt is volt egy határ, teszi hozzá a szlovák Fellininek becézett filmrendező. Kitalálták, hogy Erzsébet szűz lányok vérében fürdik, és kínozza őket. Azért, hogy szép maradjon. Pedig csak annyi történt, hogy gyógyfüveket használt a fürdőjéhez, s az egyik, a boróka pirosra színezte a vizet. Tudni kell, hogy Erzsébet betegségben szenvedett, és hallgatott a javasasszonya tanácsaira. Akit később kínzásokkal ellene fordítottak. Fürdőzését kilesték, a környezetében Thurzó kémei néhány nőt legyilkoltak, és a kettőt aljasul összekapcsolták. Ez elég volt a későbbi bíráknak ahhoz, hogy elterjesszék róla: boszorkány... Ám ezt semmi sem támasztotta alá. Nem volt ő sem vámpír, sem gyilkos. Ellenben imádta a művészeteket, a festészetet, az olasz hatásokat. Történelmi tény, hogy öt nyelven beszélő, olvasott hölgy volt. Ezért is gondoltam, hogy behozom Caravaggiót. Ő érti a finom női lélek rezdüléseit .


Jakubisko a forgatás előtt alaposan áttanulmányozta a kort, vagyis a 16-17. századot. A legendák sem kerülték el figyelmét. Egy tanú szerint Erzsébet 670 szüzet ölt meg, fekete könyvet vezetett. Persze, a könyv nem lett meg, és a több száz szűz csontváza sem. Nyomoztam, gyűjtöttem, jártam Erzsébet útját... Nem sok sikerrel. Példa erre Sárvár, amely többször is szerepel a filmben. De nem az igazi, mert ott már nincs meg az az oszlopos miliő. A cseh Telc városa lett a dublőr. Más helyek is eltűntek, dokumentumok alig akadtak. Erzsébet ellen nagy erők mozdultak meg, mert a Nádasdyak vagyona nem volt lebecsülendő .

A rendező nem fukarkodott a látványos megoldásokkal. Reneszánsz hangulat, némely beállítása festményszerű. Talán ezért a fellinis jelző: premier plánban vett alakjai mozdulatlanok, aztán a dúsgazdag részletek meg- elevenednek a vásznon. Sok a mezítelen női akt, csodálatos tájrészleteket látunk nagytotálokban. Mit tagadjam, magam is pingálok, így azt gondoltam, tovább festem Caravaggiót... Hiszen az a kor, az a légkör, azok az árulások, szerelmek és vérfürdők megörökítődtek a vásznakon. A humort is behoztam két szerzetes képében, ők meg Leonardo da Vinci találmányait tesztelik .

A Báthory, Anna Friellel a főszerepben igazi kosztümös produkció, számítógépes trükkök nélkül. Nyolcezer ruhát használtak, 16 kastélyban forgattak, temérdek műhót terítettek. Hat operatőr, közte Kende János állt a kamerák mögött. A filmet Szlovákiában és Csehországban eddig 1,5 millóan látták, ez abszolút rekord ( a Titanic 70 ezer nézőt vonzott). Jakubisko szerint A cselszövés és a politika mit sem változott. Csak most nem galambbal, hanem kódolt műholdas mobillal üzennek a fiúk... Nem lovas, hanem audis batárokon döngetnek, nem kastélyban, hanem luxus-szigeteken döntenek sorsokról, irányokról. A vége azonban mindig ugyan- az - csalnak. Báthory Erzsébetnek el kellett vesznie vagyona és kemény tartása, okossága miatt. Megölni nem merték, börtönbe vetették. Thurzó kettős játéka aztán visszafelé sült el, ő is megfizetett. És így jár minden tisztességtelen, korrupt hatalom is. Ezt kívántam üzenni .

Mítoszrombolás és -teremtés: Jakubisko mindkettővel él. De nem ment bele abba a bizonyos csapdába. Művében nincsenek Báthoryovák , történelmi (aktuális) visszahallások. Egy felirat azt tudatja, hogy Pozsony magyar királyi koronázóváros. Mit szól ehhez Fico? - aggódunk. A történelem egységes egész, akkor is, ha átírják. Marad, ami volt, mert létezik egy abszolút objektivitás. Erzsébet példája mutatja, hogy be lehet feketíteni embereket, el lehet hitetni róluk, hogy rosszak. Ideig-óráig, és meglehet, Erzsébet igazságának órája most jött el. A rendező reményei szerint legalább még két folytatás következhet, Thurzó, Zrínyi, Mátyás az ív (kérdés, e magyar tablót miért nem itthon forgatják amúgy nem kis mellényű filmeseink? )

Juraj vidám ember, míg Szombathelyre ért, szép női aktot pingált naplójába. Igazán meglepő élmény volt, amikor tizenöt lányt egy ügynökség a forgatásra közvetített, és a lányok a jelenet szerint, amúgy minden gond nélkül, levetkőztek. Akkor láttuk, hogy valamennyiük borotvált. Na de kérem, a 16. században?! Leáll a stáb, izzik a technika, ott a statisztéria, a konyha, a lámpák, ketyeg az euró... Valamit tenni kellett. Megvilágosodtam: irány a kelléktár! Aznap az összes műbajuszt és álszakállt elhasználtuk .  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!