Hétvége

2010.10.30. 06:40

Feljelentették Vas megye egyetlen szocialista polgármesterét

Mecseki Csaba a megye egyetlen szocialista polgármestere. Az újraválasztott kámi elöljáró azonban nem örülhet felhőtlenül győzelmének, hiszen két ügyben is feljelentették őt a törvénytisztelő kámi polgárok .

Nagy Ildikó

 

- Nem értem, minek kellett ide ez a sok csádé meg csekmet - mutat az utca jobb oldalán lévő, frissen ültetett fákra.

Kiderül, Kámban nem csak ennek az egy asszonynak van baja a frissen ültetett fákkal. A megkérdezett emberek szinte mindegyike azért morgolódik, miért kell ennyi fa az utcára. Pláne lombhullató. Mert hát, mi lesz a levelekkel? Ki gereblyézi össze őket? Különös pikantériája a kámi történetnek, hogy mi is a fák miatt indultunk el a faluba. Igaz, az egy másik történet...

Néhány napja levél érkezett szerkesztőségünkbe törvénytiszelő kámi polgárok aláírással. Íme, egy részlet:

"Mecseki Csaba 2006-ban Kiss Péter kancelláriaminiszter, akkori megyei MSZP elnök potentátjaként tűnt fel, és Vas megye egyetlen szocialista színekben megválasztott falusi polgármestere lett. Az elmúlt években lépten-nyomon hivatkozott magas kapcsolataira, nem csak a pályázati támogatások, de simlis ügyei kapcsán is. Arrogáns és agresszív fellépésével megosztotta a korábban nyugodt települést, s elvetette lakói közt a viszálykodás magvait. Legbotrányosabb a köztulajdont károsító falopási ügye, melynek tárgyában büntetőeljárást folytat ellene a Vas Megyei Főügyészség. Ennek ellenére újra MSZP-s színekben indult polgármesternek. 135 fős tábora újra is választotta úgy, hogy 136 törvénytisztelő kámi választópolgár a másik két polgármesterre - tehát nem rá - szavazott. Ez lehet ugyan a demokrácia vívmánya, de a közmorál lezüllésének is iskolapéldája." A levélben részletesen írnak a "falopási" ügyről, igaz, nem pont úgy, ahogy az a levélhez mellékelt ügyészségi dokumentumokban szerepel. Mi viszont ragaszkodnánk a hivatalos iratban szereplő tényekhez.

 

A Szombathelyi Városi Ügyészség 2010 júliusában kelt határozatából kiderül, hogy Mecseki Csabával szemben azért indult büntetőeljárás, mert megalapozott volt a gyanú, hogy 2009. októberében polgármesterként megbízást adott a község tulajdonában lévő Bezerédj közparkban lévő négy hárs- és egy tölgyfa kivágására, részben szociális, részben pedig saját célú hasznosításuk érdekében. Tette ezt úgy, hogy előtte nem szerezte be a képviselőtestület hozzájárulását. A négy, összesen 36 ezer 750 forintnyira becsült hársfa, valamint a 317 ezer 400 forint értékű tölgy egy részét egy gyermekeit egyedül nevelő nőnek adta, a másik részét pedig ő maga használta fel, illetve akarta felhasználni. Az ügyészségi irat szerint az önkormányzatot 354 ezer 150 foritnnyi lopási kár érte, ennek jó része - 235 ezer 758 forint - azonban megtérült, a tölgy törzsét ugyanis el sem szállították a kertből. A határozat szerint Mecseki Csaba gyanúsított magatartása lopás bűntettének a megállapítására alkalmas. Az ügyész azonban a bűncselekmény súlyára és a rendkívüli enyhítő körülményekre tekintettel a vádemelést egy évtől két évig terjedő időre elahalasztotta, mondván: a gyanúsított büntetlen előéletű, beismerő vallomást tett, a cselekménnyel okozott kár jelentős része pedig megtérült.

A "törvénytisztelő kámi polgárok" azonban nem nyugodtak bele a döntésbe, és pár nap múlva panaszt nyújtottak be a Vas Megyei Főügyészségre. Levelükben megírták, hogy a Szombathelyi Városi Ügyészség határozatát a jog és a bűnüldözés megcsúfolásának tartják: "a köz igazságérzetét sérti, mert az elkövető kocsmájában joggal henceg, hogy ő azt csinál a faluban, amit akar, rá a törvények nem vonatkoznak... Ugyanazt az eljárást vártuk volna el, mint ha ezt a cselekményt Kalányos Hosé Armandó követte volna el..." - írták panaszukban. A Vas Megyei Főügyészség a sérelmezett határozatot hatályon kívül helyezte, a Szombathelyi Városi Ügyészséget pedig a nyomozás továbbfolytatásának elrendelésére utasította.

Így a sárvári rendőrkapitányságon ismét nyomoznak a falopási ügyben, a nyomozás befejezésének határideje december 23., ami egy alkalommal meghosszabítható.

A "törvénytisztelő kámi polgárok" információi szerint a sárvári rendőrség más ügyben is tapogatózik : Mecseki Csabát ugyanis azért is feljelentették, mert a falugondnoki buszt saját céljaira is használta: azzal, illetve a mögé akasztott trélerrel használt autókat hozott be külföldről.

- A jegyzőnő áll az egész mögött. Meg a nagypolitika - mondja Mecseki Csaba kámi kocsmájában. Aztán le is vezeti, miért gondolja így: Kám jegyzőjének férje V. Németh Zsolt fideszes országgyűlési képviselő, vidékfejlesztési államtitkár személyi titkára. Mecseki szerint ő azért is szálka V. Németh Zsolt szemében, mert 2006-ban, amikor ő a szocialisták mellett kampányolt, Kámban az MSZP-s országgyűlési képviselőjelölt egy szavazattal többet kapott, mint V. Németh Zsolt.

Kérdem, miért indult szocialista színekben az októberi választásokon?

- Mert ez a bogaram. Csak azért is - feleli. Azt viszont elismeri: hibázott, amiért a fakivágáshoz nem kérte a képviselők hozzájárulását. És hibázott akkor is, amikor úgy gondolta, neki is jár az ingyen fa. Ami pedig a falugondnoki buszt illeti: valóban hozott be vele használt autókat, de szerinte ezt megtehette, főleg, mert maga tankolt a buszba.

- Jó a kabátom? - fordul felém, miközben magára veszi a fideszes narancssárga dzsekit, hogy elinduljunk a parkba, és megmutassa az ominózus tölgyfát. Közben mutatja, sorolja, mi minden szépült a faluban 2006 és 2010 között. Azt mondja, mindennel együtt 120 millió forintnyi támogatáshoz jutott a falu. Utcák szépültek, megújult a park, lett játszótér, szabadtéri színpad, egészségház, és a polgármesteri hivatalt is korszerűsítették. És igen, fákat is ültettek, több millió forintért, pályázati pénzből....

Megkérdeztük a település jegyzőjét, Tauszné Vincze Editet, mit szól ahhoz, hogy a polgármester őt gondolja a törvénytisztelő kámi polgárok vezérének. A jegyzőnő tagadta, hogy köze lenne a feljelentő levelekhez, azt azonban elismerte: nem felhőtlen a viszonya a polgármesterrel.

V. Németh Zsolttól arra vártunk választ, vajon tényleg a nagypolitika bosszúhadjáratának számlájára írhatók-e a Mecseki Csaba elleni feljelentések?

- Természetesen nem. Viszont szomorúnak tartom, ha valaki a lomizásra és a feketekereskedelemre jellemző észjárással és törvényekkel akar egy falut vezetni. Mecseki Csabának meg kellett volna fizetnie az általa okozott kárt, az ezt tanúsító csekket pedig be kellett volna mutatnia a kámiaknak. De előtte rá kellett volna írnia: elnézést - véli V. Németh Zsolt.

- Természetesen nem. Viszont szomorúnak tartom, ha valaki a lomizásra és a feketekereskedelemre jellemző észjárással és törvényekkel akar egy falut vezetni. Mecseki Csabának meg kellett volna fizetnie az általa okozott kárt, az ezt tanúsító csekket pedig be kellett volna mutatnia a kámiaknak. De előtte rá kellett volna írnia: elnézést - véli V. Németh Zsolt.

 

OLDALTÖRÉS: Kik ők és hol vannak? (jegyzet)

 

 

 

Kik ők és hol vannak? (jegyzet)

Azzal az szilárd elhatározással indultam el Kámba, hogy megkeresem a „törvénytisztelő kámi állampolgárokat”, akik a levelet küldték szerkesztőségünkbe. Időt is szántam rá bőven, az alig több mint négyszázlelkes faluban több órát eltöltöttem, sok emberrel szóba elegyedtem, még abba a családi házba is becsengettem, amelynek kapuján nemzeti színű zászlót fújt a szél, de hiába. Elkergettek, méghozzá egy németül kiabáló nő... Bevallom hát derekasan, nem találtam a „törvénytisztelő kámi polgárokat”. Na, jó: a frissen ültetett fák miatt tényleg sokan morgolódtak, de amikor a másik „faügyről” faggattam a helyieket, csak legyintettek. Istenem, hát egyszer tévedett, más is lop ebben az országban, mondta az egyik asszony. Egy másik falubeli pedig azt rótta fel az elöljárónak, hogy nem kaszáltatja le a füvet a háza előtt, és soha nem szól neki, ha a nyugdíjasoknak kirándulást szerveznek. Egy idő után aztán beláttam: a kámiak szemében mindössze ennyi a polgármester „bûne”. Tudom, a „törvénytisztelő kámi polgároknak” ez most nagyon nem tetszik, mint ahogy az sem, hogy a falu választói újra a régi polgármesternek szavaztak bizalmat: 135 ember rá voksolt. Ja, hogy 136 pedig nem rá, hanem a másik két jelöltre? Hát, kérem, azt hiszem, ezt nevezik demokráciának. A demokrácia egyik fontos alappillére pedig a független igazságszolgáltatás. Így aztán joggal bízhatunk abban, hogy előbb-utóbb eljön az igazság pillanata, amikor kiderül: tényleg vétett- e a törvények ellen az elöljáró. Reméljük, addigra a „törvénytisztelő kámi állampolgárok” kilétére is fény derül...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!