Hétvége

2011.03.26. 10:06

Élményt nyújtani a fiataloknak

Mostantól nem segédlelkészként, hanem másodlelkészként végzi szolgálatát Hasza Mónika evangélikus lelkész a szombathelyi gyülekezetben. Március 6-án Rostáné Piri Magda, a Vasi Evangélikus Egyházemegye esperese ünnepi istentisztelet keretében iktatta be hivatalába.

Tersztyánszky Krisztina

Az új másodlelkész úgy nyilatkozik: a munkája lényegesen nem változik a beiktatással, a felelőssége azonban már nagyobb. S ami talán a legfontosabb: a nyáron letett lelkészvizsgája óta már nem a püspök rendelése szerint, hanem választható lelkészként, a szombathelyi gyülekezet hívására végzi szolgálatát. Ez azt mutatja, hogy az eddig itt eltöltött jó három év nem volt hiábavaló. Igyekezetét, mindig mosolygós arcát megkedvelte és meghívással jutalmazta a hívek minden korosztálya.

- Hívő családban születtem, kisgyerekkorom óta az őrimagyarósdi táborban töltöttem a nyaraimat - mondja el a fiatal lelkésznő. - Először még résztvevőként, aztán már segítőként táboroztam. Nagy hatással voltak a pályaválasztásomra a soproni líceumban töltött gimnáziumi évek. Mind szakonyi lelkészemnek, Fatalin Helgának, mind az akkori iskolalelkésznek, Solymár Mónikának sokat köszönhetek. 2001-ben kezdtem meg tanulmányaimat a budapesti teológián, de az otthoni gyülekezetbe ez után is visszajártam.


A szombathelyi gyülekezettel negyedéves korában, első szuplikációja (igehirdetési szolgálata) alkalmával találkozott Hasza Mónika. Itt, a szeretetotthonban töltötte diakóniai gyakorlatát, és hatodéves tanulmányait is itt végezte el. Ebben az évben a teológusok még nem ölthetik magukra a Luther-kabátot, a lelkész mentorságával ismerkednek a szolgálattal. Gyakorolják a kazuális szolgálatokat, beletanulnak a hitoktatásba, a hivatali munkába.

Újabb fordulópontot 2008 jelentett Hasza Mónika életében: ekkor szentelte lelkésszé odahaza, Szakonyban az egyházkerület püspöke. Azóta segédlelkészként tevékenykedett tovább Szombathelyen.

- Szívesen maradtam itt, és a szerteágazó gyülekezeti munka is megkívánja, hogy Gregersen-Labossa György lelkész úrral megosszuk a feladatokat - magyarázza. - Az istentiszteletek megtartását hónapokra előre beosztjuk egymás között, és felváltva végezzük a kazuális szolgálatokat is. Feladataim között szerepel a hitoktatás, a családlátogatás, a szeretetotthonban az idősek közötti beszélgetések, sokszínű a gyülekezeti élet. Néha már közéleti rendezvényeken is képviselem a gyülekezetet, bár ettől egyelőre még egy kicsit idegenkedem. A munkamegosztáson belül azonban elsődlegesen az az én feladatom, hogy az iskolás gyerekekkel és a gyülekezet fiatal tagjaival foglalkozzam.

Az ifjúsági munka Mónika szerint mindig hullámzó és nagyon nehéz. A legdöntőbb kérdés, hogy hogyan tartsák meg a fiatalokat a konfirmáció után, tizennégy éves koruk felett.

- Ahhoz, hogy megtartsuk őket, mindig valami újat kell kitalálni a számukra, minél több élményt kell nyújtani nekik. Szombat délutánonként öszegyűlünk, tartunk egy kis áhítatot, utána beszélgetünk, játszunk. Természetesen a gyülekezeten belül is vannak problémás fiatalok. Szerencsére a teológiai képzés során kaptunk felkészítést a lelki vezetésükhöz, és számos óravázlatot is felhasználhatunk a közös foglalkozásokhoz. Előfordul, hogy négyszemközti beszélgetésekre is szükség van. Azt tapasztalom, hogy a fiatalok megnyílnak előttem, elfogadják az útmutatásaimat. Mindig arra törekszem, hogy ne én mondjam meg, hogy mi a helyes, hanem inkább próbálom rávezetni az illetőt, hogy magától meg tudja oldani a problémáját. A gyülekezeti iskolában is igyekszem minél több időt tölteni, odafigyelni a gyerekekre.

Az is nagyon fontos, hogy fiatalabb testvéreink is megérezzék: jó a gyülekezet közösségében lenni. Erre jók a kötetlen közös alkalmak, vagy a családi istentiszteletek, ahol a fiatalok ifjúsági énekek éneklésével gazdagítják a liturgiát.

Az ifjúsági munkának nemrégiben új lendületet adott, hogy Szombathelyen is megalakult az úgynevezett Ten Sing csoport. Ez a Norvégiából elindult mozgalom a Keresztény Ifjúsági Egyesület (YMCA) egyik munkaága, mely a fatalok bevonását szolgálja. Mottójuk: Krisztus - kreativitás - kultúra. A közösségben mindenki kibontakoztathatja a képességeit, az összejövetelek alapja az ének, a tánc, a színjátszás. A mozgalmas közös produkciók mindig valamilyen fiatalokat érdeklő téma köré épülnek. A norvég fiatalok egy tucatnyi csoportja épp ezekben a napokban tartózkodik Szombathelyen, ahol műhelyfoglalkozásokon adják át ötleteiket a magyar tizenéveseknek.

Hasza Mónikát az evangélikus gyülekezet nagyobb eseményein - ha épp nem ő végzi a lelkészi szolgálatot - mindig fényképezőgéppel a kezében látni. Szívesen vállalta el a rendezvények fotódokumentálását, hiszen egyik kedvenc időtöltése a fényképezés. Sokat túrázik, kirándul, s közben természetfotókat készít. Ezen a két hobbin kívül a zene is nagyon jelentős szerepet játszik az életében. Mindenféle muzsikát szívesen hallgat, attól függően, hogy éppen milyen a hangulata. Énekel a gyülekezet énekkarában, nem is akárhogy - öt évig tanult magánéneket.

Sok alkalomon veszi kezébe a gitárt is. Gitározik az istentiszteleteken, a hittanos foglalkozáson, és muzsikál szerdánként a baba-mama klubban a kisgyerekeknek is. A klasszikus gitár mellett már a basszusgitár kezelésével is ismerkedik.

- Nem vettem észre, hogy ez kérdés lenne - csodálkozik, amikor megkérdem, hogyan fogadják el lelkészként az idősebb hívek. - Nekem pozitívak a tapasztalataim, és ha meghívtak, akkor talán elégedettek velem...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!