Hétvége

2011.06.18. 10:27

Az Elba partján zenélt az Echo

Drezdában a hatodik közép- és kelet-európai evangélikus találkozót rendezték meg, amelyet ezúttal a 33. német evangélikus összejövetellel (Kirchentag) kapcsoltak össze. Az eseménynek 110 ezer résztvevője volt. Köztük kőszegiek és bükiek is.

Némethy Mária

Háromévente rendezik meg 1991 óta a közép- és kelet-európai lutheránus egyházak találkozóját. Ezen lengyelek, csehek, szlovákok, magyarok, osztrákok és németek vesznek részt. Drezdában számukra külön közép- és kelet-európai találkozóközpontot hoztak létre.

- A Máté evangéliumából vett Ahol van a ti szívetek, ott van a ti kincsetek is mottójú drezdai Kirchentagon több mint 800-an vettek részt Magyarországról, elsősorban evangélikusok és reformátusok. Az egyházi napokon Vas megyéből a büki gyülekezet bábcsoportja és a kőszegi Echo zenekar volt ott - összegezte Baranyay Csaba kőszegi evangélikus lelkész, aki elmondta még: a három helyszínen megtartott nyitó istentisztelet egyikén Fabiny Tamás evangélikus püspök hirdette az igét. Ő a Lutheránus Világszövetség alelnöke.

A kőszegi evangélikus lelkész nagy élményként említi a Drezda látképét meghatározó Frauenkirche (Miasszonyunk) templomot.


A templom újjáépítése rendkívüli. A britek 1945 februárjában egy terrorbombázás során Drezda sűrűn lakott barokk belvárosát több hullámban porig rombolták, felégették. Még az aszfalt és az Elba is égett. A bombázásnak hivatalos adatok szerint harmincötezer halálos áldozata volt, de szinte minden forrás ennél többre becsüli.

Az NDK-ban a templom romokban maradt, világháborús mementónak. 1990. februárjában a világhírű trombitaművész, Ludwig Güttler kezdeményezésére elhangzott a drezdai felhívás: 45 évvel a templom lerombolása után megérett az idő arra, hogy a Frauenkirchét, mint az európai kultúra meghatározó részét, újra felépítsük. Ezért segítségért kiáltunk Drezdából . Ludwig Güttler élete fő céljának tekintette az újjáépítést. Feladta egyetemi tanári állását, és az évek során világszerte 1500 hangversenyt adott, amelyek bevételét a templom javára ajánlotta fel. Sokak ámulatát és tiszteletét kiváltotta a német származású amerikai tudós, Günter Blobel gesztusa. Ő az 1999-ben elnyert orvosi Nobel-díja teljes összegét, 1,6 millió márkát (úgy nyolcszázezer eurót) ajánlotta fel a Frauenkirche javára. Összesen hatszázezer személyt tartanak nyilván, akik együttvéve több mint 100 millió eurót adományoztak. Aprólékos rekonstrukcióval, kétszázötven év után eredeti anyagokból építették újjá.

Az archeológiai rekonstrukció posztmodern csodája ma a másfél évtizede újraegyesített Németország egyik legmagasztosabb, sok szempontból szimbolikus emlékműve. Avatását 2005-ben óriási érdeklődés kísérte. Az istentiszteleten ezernyolcszáz meghívott bel- és külföldi vendég vett részt, és csaknem százezer ember gyűlt össze a templomon kívül is. Mára a hívek számára gyülekezeti alkalmak, zenés áhítatok, istentiszteletek vannak a hét minden napján, s a gazdag egyházzenei programok töltik meg a padsorokat.

A drezdai találkozó programjaiban bőséggel akadtak magyar fellépők: iskolai csoportok, könnyűzenészek, énekesek, népzenei előadók, gyülekezeti tagok és evangélikus lelkészek is vállaltak szerepet a rendezvényeken. Szerepelt a kőszegi Echo zenekar is. Baranyay Csaba leánya, Baranyay Zsófia így összegezte élményeiket:

- A tavaly nyári kőszegi templomszentelési ünnep, valamint a szarvasi Szélrózsa találkozón való éneklés jelentette az Echo együttes számára az első szárnybontogatást, amit idén márciusban egy önálló koncert követett a Zrínyi utcai gyülekezeti házban. A drezdai fellépés hatalmas lehetőség volt számunkra. Sok gyakorlással, nagy izgalommal készültünk rá. Egyikünk sem látott még ennyi keresztény embert egy helyen. Már első este megtapasztalhattuk, mennyi mindenkit megmozgatott a fesztivál. Az Elba partján több ezren gyújtottunk gyertyát és énekeltünk együtt. A város hangulata az egész csapatunkat magával ragadta. Nagyon élveztük a sétálgatást Drezdában, az éneklést a villamoson, a barokk épületek látványát. Legjobbak talán azok a pillanatok voltak, amikor a zenekar kiült a sétáló utca padjára és saját, illetve mások örömére zenélt. A közös éneklések alatt nem csak az előttünk álló koncertekre tudtunk gyakorolni, de még némi reklámot is sikerült csinálnunk magunknak.

Az első hivatalos fellépésük viszonylag kis közönség előtt történt. A hallgatók lelkesek voltak, végig velük énekeltek, tapsoltak. A második koncerten szinte telt ház előtt zenéltek, a végén a közönség állva tapsolt.

Ellátogattak a többi magyar zenekar koncertjeire is, hallották például a Szélrózsa band vagy a Korall-sziget előadását. Esténként együtt zenélgettek velük. A sikereken, a drezdai jó élményeken felbuzdulva nagy izgalommal várják a következő fellépési lehetőségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!