Hétvége

2011.06.26. 06:07

Gigaprodukció: ötszáz szereplő, helikopter, vadászgépek és teherautók a Miss Saigonban

Magyarországon eddig még soha nem látott gigaprodukció készül: augusztusban mutatják be a Miss Saigont Sopronban.

Vas Népe


Önmagában ez nem lenne akkora nagy szenzáció, de ha kicsit mélyebbre tekintünk, azonnal szembeötlő a különlegessége. És mindezt csak fokozza, hogy a darabról maguk a főszereplők Dolhai Attila és Feke Pál mesélnek. A darabot talán sokan ismerik, idehaza is. Több tízezerszer játszották ugyanis szerte a világon, Magyarországon 1994-ben a Szegedi Szabadtéri Színház mutatta be elsőként. Talán nem túlzás azt sem kijelenteni, hogy a modern kor egyik legelismertebb musicaljéről van szó.

A legendás musical szerzője Claude-Michel Schönberg 1989-ben írta meg a vietnámi háború idején játszódó történetet, melynek központi témájaként a szerelem is jelen van.

A Miss Saigont most Sopronban mutatják be: az őrületes és monumentális előadást, augusztus 19-21. között láthatja a közönség. A szabadtéri színpad mintegy 6 ezer fő befogadására alkalmas, ezáltal Magyarország legnagyobb szabadtéri játszóhelye is. De nem csak ettől lesz különleges az előadás: csaknem ötszáz szereplő, hatalmas díszletek, helikopter, vadászgépek, teherautók, élő zenekar, forgó színpad és még sorolhatnánk, hogy mi minden várja majd a nézőket.

– Ez a szép ebben az előadásban, hogy a monumentális jelentek mellett megférnek a zárt, olykor prózai részek is. Ez egy mély érzésű, drámai darab, ahol a színészi teljesítmény éppen olyan hangsúlyt kap, mint a látvány – mondja Feke Pál, aki a darabban Johnt alakítja.

 

– A mi feladatunk, hogy színészként az egész mű drámáját létrehozzuk – teszi hozzá Dolhai Attila, a darabbéli Chris. Aztán Attila folytatja is: nagyon nagy és nehéz feladat megformálni Chris karakterét. Összetett figura. Furcsa érzésekkel kell küzdenie a darab egésze alatt. Nem tipikus katona egyébként, és bizonytalan lelkiállapotban van. Óriási kettősség van a figurában – mereng.

Pali azt mondja, ő megijedt, amikor Kerényi Miklós Gábor felkérte a szerep eljátszására.

– Aztán meggyőztem magam, hogy ahol mély érzésű szerep van, nekem ott a helyem – mondja.

A darabban a két férfi jó barátságban van, így adódik a kérdés, vajon az életben is hasonló viszonyban vannak-e? Nehezen találják a szavakat, de azért megszületik a válasz. Ismerték már egymást régebb óta, de közelebbi kapcsolatba most kerültek, a darab által.

– Nagyon jól elvagyunk, de a barátsághoz idő kell és közös élmények. Nem mélyenszántó még a barátságunk, de könnyen meglehet, hogy az lesz, még ha most más életszakaszban is vagyunk.

 Pali azt mondja, szerinte a barátság olyan, mint a szerelem, és alapja a kölcsönös tisztelet.

– Most is barátok vagyunk, de egy kapcsolatban vannak bizonyos fokozatok – teszi hozzá.

Más életszakaszban vannak, ez tény és való. Attila háromgyerekes, boldog családapa, aki, ha csak teheti, gyerekeivel tölti az idejét. Pali egyedülálló, és a golf szerelmese. Azt mondja, ez tudja igazán kikapcsolni, elfeledteti vele a színházi miliőt. Most azonban pihenésnek nincs helye. Keményen próbálnak, egészen július 15-ig, aztán rövid szabadság, és augusztustól újra Sopron, Miss Saigonnal

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!