Hétvége

2011.10.15. 08:58

Märcz Fruzsina: Na, ehhez a pasihoz fogok férjhez menni!

Ő volt a meglepetésvendég az idei karneválszínházi előadásban: ártatlan, erdélyi klisé-kislányból egyetlen jól irányzott mozdulattal változott kemény, céltudatos üzletasszonnyá. Märcz Fruzsina tulajdonképpen meglepetésvendég a SzínházSzerda-délutánon is.

Ölbei Lívia

A nevét viszont már meg is tanultuk: Märcz Fruzsina - a vezetékneve pont úgy hangzik, mint Mertz Tiboré; csak az írásmódja más. Nem, nem fűzik össze őket rokoni szálak - vagy ha igen, nem tudnak róla. Az viszont közös bennük, hogy mindketten a 2011/12-es évadtól tagjai a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulatának. A Cafe Frei SzínházSzerda-pódiumán is egymást váltják. Úgy volt, hogy előbb Mertz Tibor, aztán Märcz Fruzsina következik, de a sorrend technikai okokból megfordult. Úgyhogy a legutóbbi SzínházSzerdán Fruzsina válaszolt Vlahovics Editnek, aki - mint mondta - maga is most ismerkedik fiatal kolléganőjével; bár két-három éve a Pécsi Nemzeti Színházban már látta - és megjegyezte. Sőt, az is megmaradt benne, ahogy egyszer - hatalmas virágcsokorral - Fruzsinát ünnepelte a társulat; ő kapta meg akkor a legtöbb munkát végző - a legtöbb estén színpadra lépő - színésznek járó díjat: Igen, ez a Színészgép-díj. Abban az évadban tízféle szerepem volt, három beugrásom; összesen több mint 160 előadás - október közepétől május végéig. Meg kell tanulni dolgozni - én szeretek is. Szóval Fruzsinát Szombathelyen megelőzte a híre: a koreográfus Bodor Johanna például - akivel korábban is dolgozott már együtt - azzal ajánlotta be az érdeklődő kollégáknak (például Vlahovics Editnek), hogy végtelenül jó csapatjátékos . A Weöres Sándor Színházban pedig munka is van sok - a csapat is most épül.

De kezdjük az elején, ahogy Vlahovics Edit teszi. Fruzsina Pesterzsébeten született - a népes, szerteágazó családból máig szinte mindenki ott él -, két fivére van (egy báty és egy öcs; a világ legjobb testvérei ). Édesanyjuk, édesapjuk villamosmérnök; van is nagy csodálkozás, amikor szépen, sorban kiderül, hogy mindhárom gyermekük szegről-végről humán pályát-hivatást választ. De nem ellenkeznek. Különben is: ők viszik a gyerekeket kicsi koruktól és rendszeresen színházba, kiállításra.

Fruzsina testnevelés tagozatos általános iskolába jár, ebben az időszakban (ahogy a színházi honlapon is közreadja) az iskolai énekkar, az ünnepségek és a matematika versenyek állandó szereplője . Aztán, ahogy kell, jön a gimnázium: speciális angol szakon . (Színházba és irodalom fakultációra jár, de versmondó versenyre nem. ) Érettségi után több egyetemre is felveszik, végül Veszprémben, angol-színháztörténet szakon próbálja kihúzni - amíg be nem jut a színművészetire. Színészdiplomát 2008-ban szerez a Kaposvári Egyetemen, innen egyenes az útja a Pécsi Nemzeti Színházba - ahol akkoriban még Balikó Tamás igazgatásával épül-alakul a felfrissülő, megújuló, izgalmas előadásokat létrehozó társulat. Csak aztán ez a csapatépítés - az igazgatóváltás miatt - megakad.

De megint csak ne szaladjunk előre. A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett most már a Kaposvári Egyetemen is képeznek diplomás színészeket: Fruzsináéké volt a harmadik évfolyam; akkor még három évig tartott a képzés. Három szép, sűrű év - és rengeteg meghatározó tapasztalat; három havonta egy-egy vizsgaelőadás. Például a Marat/Taram Rusznyák Gábor rendezésében: ennek az előadásnak a legendásnál is legendásabb, 1981-es kaposvári Marat/Sade-dal, pontosabban annak az Ács János-előadásnak az emlékével is meg kellett küzdenie. (Akkor de Sade márkit Jordán Tamás játszotta, mások mellett Pogány Judit, Lázár Kati társaságában.) A fiatalok küzdelme nem volt hiábavaló: a Rusznyák-rendezés (tegyük hozzá: a kritika tanúsága szerint is) megütötte a mércét, méltó volt az elődökhöz. Ebben a különleges 2008-as előadásban Märcz Fruzsina Charlotte szerepét kapta - negyedmagával. Kaposváron sok más mellett tanult tartást, hozzáállást, fegyelmet, színészi magatartást. Például Kocsis Páltól, aki egyszer a nyílt színen szenvedett dárda-balesetet , de az előadás nem maradt abba: közölte a közönséggel, hogy kis türelmet kér, ő most elmegy a kórházba, de mindjárt jön vissza. (A bokáján gyorsan összekapcsolták a sebet - gondos öltésekre akkor nem volt idő.) Vagy ott van az az eset, amikor egy Úri muri-előadás végén kigyulladt a zsinórpadlás, és Kelemen József még visszafutott a színpadra, hogy mentse a jelmezeket.

Fruzsina Mohácsi Jánossal is Kaposváron találkozott először, aztán Pécsen szintén dolgoztak együtt - és hamarosan Szombathelyen találkoznak megint: a tavaszi szezon egyik nagy ígérete a Szentivánéji álom, Mohácsi-rendezésben, többek között Märcz Fruzsinával és Zayzon Zsolttal a főbb szerepekben.

2009-ben a POSzT-on a legjobb előadásnak járó elismerést (vagyis a fődíjat) kapta meg a pécsi színház Istenítélet című előadása, amelyet A salemi boszorkányok című Miller-dráma alapján vitt színre - ugyancsak Mohácsi János. Benne Zayzon Zsolt játszotta a főszereplő John Proctort, Fruzsina pedig az Abigail Williams nevű lányt (aki egykor Proctor szeretője volt). Abban az időben történt valami, ami aztán szerelemhez: Fruzsina és Zsolt házasságához vezetett. Mire a próbafolyamat véget ért, ők már együtt voltak. Bár az egészen személyes legendárium megfelelő bekezdése úgy szól, hogy amikor a Pécsre éppen elszerződött Fruzsina az Ivanov címszerepében - életében először - meglátta Zsoltot, a barátnőjének csak annyit mondott: Na, ehhez a pasihoz fogok férjhez menni. És bár ez a megjegyzés később feledésbe merült, a végeredményen ez a kis feledékenység nem változtat: a pesterzsébeti esküvőt - és az erdélyi lakodalmat, merthogy Zsolt Csíkszeredában született - az idén nyáron tartották meg; Szombathelyre már házaspárként érkeztek. Foghatjuk a sorsra azt az apróságot is, hogy amikor (POSzT, 2010.) Jordán Tamás először megpendítette Zayzon Zsoltnak, hogy szívesen látná Szombathelyen, rögtön hozzáfűzte: És van még egy lány, Märcz Fruzsina - hozzá mit szólnál? Ő mit szólna?

A többit tudjuk. Fruzsina azt mondja, kizárólag kellemes tapasztalataik vannak: Mindenki kedves, figyelmes. Külön nagy élmény, hogy amióta itt vagyunk, folyton süt a nap. Vlahovics Edit azt ajánlja, hogy legyen ez a végszó: hagyjuk hát abba itt, a véget nem érő napsütésnél.

 

A többit tudjuk. Fruzsina azt mondja, kizárólag kellemes tapasztalataik vannak: Mindenki kedves, figyelmes. Külön nagy élmény, hogy amióta itt vagyunk, folyton süt a nap. Vlahovics Edit azt ajánlja, hogy legyen ez a végszó: hagyjuk hát abba itt, a véget nem érő napsütésnél.

 

A többit tudjuk. Fruzsina azt mondja, kizárólag kellemes tapasztalataik vannak: Mindenki kedves, figyelmes. Külön nagy élmény, hogy amióta itt vagyunk, folyton süt a nap. Vlahovics Edit azt ajánlja, hogy legyen ez a végszó: hagyjuk hát abba itt, a véget nem érő napsütésnél.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!