Hétvége

2012.07.01. 07:52

Kard helyett pohár: a pálinka képes összekötni a múltat, jelent és jövőt

A szombati nap hétágra sütött, a hőmérő 36 Celsius fokot mutatott: tombolt a győrvári pálinka-fesztivál is, ahol ugyan jobban fogyott a sör, mint a pálinka – de nem ez, hanem a hagyományteremtés volt a lényeg.

Ölbei Lívia

A település bejáratánál, a 74-es főút mellett elkerített területen nemcsak minőségi pálinkák, hanem egyéb helyi termékek is kínálták magukat a standokon: volt kézműves ékszer, húsáru, méz, gyermekeknek fából készült játék, és más fesztiválokon korábban már sokszor megcsodált barátságos körhinta is, amelyben óriási, mély kosarakban foglalhatnak helyet a gyerekek.



A VIP-sátorban Szép Bence tűnik föl, aki még a hivatalos színpadi fellépés előtt abszolvál egy kis spontán stand up-ot a barátoknak, ismerősöknek. Ma már országszerte ismert és sokszor hívott előadó, de Győrvárra voltaképpen hazaérkezett: vasvári születésű, sokáig „színjátszott” itt. A fesztivált köszöntő V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár – az esemény védnöke – azzal indított, hogy a Győrvár címerében összecsendülő két kard helyére ma már jobban illene két összecsendülő pálinkáspohár. Hiszen „nem sok olyan termék van, amely a múltat, jelent és jövőt képes összekötni – és a pálinka ilyen”.



Az államtitkár a pálinka kultúrtörténetének felvázolása után kitért arra is, hogy a „whisky élvezeti értékét meghaladó minőségi pálinka” háromféle módon készül Magyarországon, ráadásul véleménye szerint a kereskedelmi pálinkafőzés – mint például Birkásék vállalkozása -, az „egyre igényesebb” bérfőzdék és a polgárjogot nyert házi főzés „békésen megfér egymás mellett”.



V. Németh Zsolt ezen a ponton kijelentette, hogy „az EU-ban a végsőkig harcolunk az érdekeinkért”, utalva arra, hogy a legújabb hírek szerint az EU megadóztatná a pálinkafőzést. Az államtitkári köszöntő után Kóka Rozália pajzán mesékkel lépett színre, közben megérkeztek az Ungaresca együttes táncosai.

A meleg nem lanyhult, este a Lord, és az Edda lépett színpadra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!