Hétvége

2015.06.27. 15:07

Staféta Takács Zoltán Bálinttal

Mit honosítana meg legszívesebben a török időkből, kultúrából, szokásokból? - kérdezte Dr. Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet Központ Sárvári Kísérleti Állomás és Arborétum igazgatója.

Bakos Ágnes

Takács Zoltán Bálint, történész, a Sárvári Múzeum igazgatója válaszol:

- Természetesen először a hárem jut eszembe, de egyből meg kell fontolnom ennek anyagi vonatkozásait. Másodjára a hastánc is szóba jöhetne egy kellemes nyári estén vagy a hosszú téli éjszakán. Viszont ezzel is van egy apró probléma, mégpedig nem más, hogy a hastánc nem része a török időknek, a török kultúrának. Étkezési kultúránknak már van eleve számos török eleme, például a sok-sok finom káposztaétel, vagy éppen a paprika, a paradicsom vagy a padlizsán. A ma működő török büfék pedig isteni finom, mézédes baklavát kínálnak, amit én is szívesen készítek eredeti recept alapján.

- Mi marad még, amit érdemes lenne nálunk is meghonosítani? Talán a hétköznapok élésének könnyedebb hangvételét? Ennek ellentmondani látszanak a hozzánk érkező hírek. Mégis valahol itt kutakodnék. Személyes tapasztalatom, hogy az ismerkedés, a beszélgetések közvetlensége az, ami közel áll hozzám. Török barátaim bizalmát és bizony, nem is olyan néha megfigyelhető lazaságát többször szívesen viszontlátnám itthon. Végül a valódi, rézedényben háromszor forralt török kávét egy nap se utasítanám vissza, úgy ahogy én szeretem, közepesen cukrozva, vagy ahogy mondják: orta şekerli.

- Mayer Lászlótól, a Vas Megyei Levéltár munkatársától, kiváló könyvszerkesztőtől kérdezem: Mit olvas szívesebben szabadsága alatt, egy jó krimit vagy egy jó szakmunkát?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!