Szép otthon

2019.08.17. 07:00

Augusztusban is akad teendő a kertben

Az elmúlt napokban jelentkező hőség a növényeknek és a kertészeknek is feladja a leckét: hiába nagy a szárazság, öntözni is kell és még a gyomok is nőnek.

Vas Népe

Az egyik aktuális feladat: a futórózsák metszése

Fotó: Shutterstock

Augusztusban eddig nem sok esős napot számolhattunk össze, így az öntözéssel magunknak kell enyhíteni a növények szomját. Ez egy egész kertre vetítve nem kis munka, ám egy virágokkal gazdagon megrakott erkélynél félórás tevékenységet jelent reggel és este. A vizes teendőknél tartva: ha van kerti tavunk, ellen­őrizni kell, hogy szükséges-e utánpótlás a vizének.

Ha kell, akkor lehetőség szerint esővel pótoljuk: egyrészt ez a legolcsóbb megoldás, másrészt, ha tavirózsánk vagy más vízi növényünk él benne, keménység szempontjából jobb neki(k) az égi áldás, mint a csapvíz.

Ha nincs esővízgyűjtő edényünk (fa vagy műanyag, nem átlátszó és fedhető), jó, ha rendszeresítünk egyet. A kerti növények öntözésénél ne feledkezzünk meg a dé­zsákba, ládákba ültetettekről és a lugasnövényekről sem. Ha van madáretetőnk, vízzel a tollas jószágok itatóit is töltsük meg!

Az egyik aktuális feladat: a futórózsák metszése
Fotó: Shutterstock

A gyomirtás a legnagyobb hőségben is feladatként tornyosul előttünk, míg a haszonnövényeket igénybe veszi a meleg, a gyomokat kevésbé viseli meg. Bármennyire is pepecselős és néha izzasztó munka a gazok irtása a talajból, érdemes rendszeresen megtisztítani tőlük a kertet, különben elburjánzik és nemcsak az összkép lesz elszomorító, hanem még a talajban lévő maradék vizet is elvonják, így nem jut a dísz- vagy haszonnövényeknek.

Nemcsak a gyomtól kell megtisztítani a virágoskertet, hanem a növényeket is az elszáradt virágfejektől is. Ez kifejezetten fontos az évelő növényeknél, a többi között a rózsáknál. Ha levágjuk az elhervadt virágot, azzal újabbak hajtását serkentjük. Metszési munkák is várnak ránk ebben a hónapban: a futórózsánál itt az ideje a metszésnek, ahogy a levendulánál, a lilaakácnál is.

A fűnyírás is tétel a listán: ahogy a gyomok elterjedését sem ajánlott hagyni, úgy a fű növését is kordában kell tartani.

A konyhakerti zöldségek jó része most érik, a terményeket, mint például egyes paradicsom- vagy paprikafajtákat ezekben a hetekben kell leszedni és eltenni akár salátának, akár pürének, akár lecsóalapnak. Ültetni is lehet még gyors növekedésű növényeket: így hagymát, káposztát, retket, fehérrépát, sóskát, spenótot és salátákat – ezek mind beérnek, legkésőbb az ősszel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!