Meg kell találni a jó arányt

2020.05.30. 07:00

A túl kevés vagy túl sok alvás súlyosbítja a felnőttkori asztmát

Az Allergiás, Asztmás és Immunológiai Megbetegedések Amerikai Kollégiumának szaklapjában megjelent tanulmány szerint a túl kevés, és esetenként a túl sok alvás is negatív hatással lehet az asztmával élő felnőttekre.

Lakosi Gabriella

Az alvás hatással van a szervezetre

Fotó: pixabay

Korábbi kutatások arra jutottak, hogy a rossz minőségű alvás negatívan befolyásolja az asztma tüneteit a felnőtteknél. Az új kimutatta, hogy az asztmás felnőttekre hasonlóan hat a túl kevés vagy (néha) a túl sok alvás is.

Az alvás hatással van a szervezetre
Fotó: pixabay

A kutatás 1389, húsz évnél idősebb asztmás felnőttet vizsgált. A résztvevők válaszai szerint a csoport 25,9 százaléka naponta legfeljebb öt órát, 65,9 százaléka 6-8 órát, 8,2 százaléka pedig legalább 9 órát aludt.

A átlagos időtartamot alvókhoz képest a keveset alvóknak nagyobb eséllyel volt az elmúlt évben asztmás rohamuk, száraz köhögésük vagy volt szükségük kórházi ellátásra. Lényegesen rosszabb volt az egészségi állapotuk, életminőségük is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!