Mesélő házak

2021.08.15. 07:00

Gyöngyösfalu négy, korábban önálló település egyesítésével jött létre

Gyöngyösfalu négy, korábban önálló település, Kispöse, Nagypöse, Ludad és Seregélyháza több lépésben történő egyesítésével, 1950-ben jött létre.

Feiszt György

A négy falu plébániatemploma a két Pöse határán már a középkorban álló, a toursi Szent Márton püspök tiszteletére szentelt egyház lett, amelyet kegyurának, az Esterházy-uradalomnak felajánlásából még a századfordulón átépítettek. A terveket a bécsi szecesszió híres építészénél, Ludwig Schönénél rendelték meg.

A mester számos nyugat-dunántúli városban, így Szombathelyen és Kőszegen is alkotott remekművű épületeket, de ő tervezte a cáki Szent Péter és Pál-templomot is. Pöse régi templomát egy Zsigmond király uralkodása idején, 1400-ben kiállított oklevél említi először. A dokumentum leírja, hogy a Szent Márton-templom szentélyének középső ablaka a Kisés Nagypöse falvak közötti határpontot jelölte.

Múltak az évszázadok, de a hagyomány megmaradt. Wallner József plébános így emlékezett vissza az építkezésre: „Szent Márton püspök hitvalló új temploma a megszűnt temetődombon, a réginek helyén épült meg. Az új templom tengelyvonalát úgy kellett meghúznom, hogy az a szentély Szent Márton püspököt ábrázoló oltára mögötti, keletre néző, középső ablaka legyen.

Ez a felfogás úgy a herceg Eszterházy kegyuraságnál, mint a kőszegi járási főszolgabírónál helyesnek találtatott. Ez aztán azt a különleges helyzetet teremtette, hogy minden szentmisében az epistola Nagypösén, az evangélium Kispösén mondatott.” Az 1905-ben felszentelt, szecessziós festéssel díszített templomban Szent Márton életének legendái a Verbói Szluha Dénes adományából készített

üvegablakokon láthatók. A régi templom köpenymegosztó jelenetet mutató oltárképét a kereszthajóban őrzik, néhány középkori kőfaragvány az új templom falaiba illesztve maradt az utókorra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!