hétvége

2019.06.02. 07:00

Merkly Ferenc temetői életképei

Fiatal lány térdel Krisztus előtt. Kezében virággal köszönti a Megváltót, aki a vállára tett kézzel fogadja. Megérkezett. Nem érzékelünk semmi tragikust, szomorút, pedig temetőben vagyunk. A jelenetet életképnek látjuk, igaz, nagyon fontos eseményről van szó. A Jézushoz való megérkezés itt egyben a földi világból való távozás is.

Orbán Róbert

A Fekete család síremléke. A lány – Fekete Karola – még egyszer visszanéz Fotók: Orbán Róbert

 

A Fekete család síremléke. A lány – Fekete Karola – még egyszer visszanéz Fotók: Orbán Róbert

A szobor, amely előtt állunk, Merkly Ferenc egyik alkotása: síremlék. Merkly emlékműveket, épületdíszeket is készített, de igazából a síremlékművészetben volt otthon.

Nem alkotott forradalmian újat, de több volt egy egyszerű sírkövesmesternél. Temetői szobrai nem sírra boruló, zokogó embereket ábrázolnak. Bár egyes motívumok vissza-visszatérnek, mégis mindegyik síremlék egyedi, sőt mindegyik esetben ott van a személyes elem is.

A bevezető mondatban említett lány például a fiatalon meghalt Fekete Karola. Biztosra vehetjük, hogy Merkly őt magát mintázta meg. A síremlék az elhunyt apjának, Fekete Jánosnak a megrendelésére készült, aki jegyzői, majd polgármester-helyettesi tisztséget töltött be Szombathelyen. A lány, mielőtt Jézus magához emelné, még egyszer visszanéz. Az arca nyugodt, s a pillanatot még ünnepélyesebbé teszi a háttérben megjelenő sugárkoszorú.

Merkly Ferenc 1883-ban, Budafokon született, 1941-ben Szombathelyen halt meg. Édesapját korán elvesztette. Gyermekéveitől kezdve már Szombathelyen, illetve a várossal szomszédos, de korábban különálló Gyöngyösszőllősön élt. 1904-ben beiratkozott az Iparművészeti Főiskola díszítő szobrász szakára. Tanulmányait, amelyekhez Szombathelytől ösztöndíjat is kapott, nem fejezte be. A világháborúban önkéntesként vonult be, de betegsége miatt leszerelték. Fennmaradt munkáinak többsége műkőből készült.

Ez az anyag az 1860-as, 70-es évek körül kezdett elterjedni. A XX. század elejére fokozatosan olcsóbbá vált, mint a mészkő. Igaz, műkőből is nagyon sokféle van, különbözhet az elkészítés módja és az összetevők aránya is. Merkly is kidolgozta a saját technikáját, „receptjét”. Szobrait vasvázra építette fel. Most, egy évszázad után látszik, hogy az általa készített kő is „elhasználódott”. A finom részletek eltűntek vagy elmosódtak, és sok helyen kilátszik a fémváz is. Merkly saját temetői stílust alakított ki, az általa választott úton követője nem nagyon akadt. Legszebb munkái Szombathelyen, a Szent Márton utcai temetőben láthatók.

Valós személyeket bemutató igazi életkép a Vízmathy-síremlék is. Egy nő kísér egy kisfiút – a kéz gyengéden a vállon. A fiú, aki szembenéz velünk, komoly, de nem szomorú. A gyermekként meghalt Vizmathy Zoltánkát látjuk és édesanyját, Bertalanfy Bertát.

A Krisztussal való találkozás motívuma jelenik meg a Móritz–Görög síremléken is. Itt ugyancsak egy fiatal távozik – és érkezik meg.

A elhunyt alakjának megörökítése igény volt a hozzátartozók részéről. A szoborállítás költséges dolognak számított, de ezt a célt szolgálták a sírköveken elhelyezett fényképek is. Az arcvonások így – ha nem is az örökkévalóságig, de – néhány évtizedig megőrződtek.

Vízmathy-síremlék. A Szent Márton-temető őrzi álmukat

Érdekes megoldással találkozunk Hidasy Krisztina síremlékénél. Két nőalak áll egymás mellett. Ha a korukat nézzük, akkor az „egymást váltó” generációkhoz tartoznak. Lehetnének akár anya és leánya is, de itt, az élettörténetből adódóan az ifjút és példaképét látjuk. A magas, sudár alak fején koronával, kötényében rózsákkal a jótékonykodó Szent Erzsébet. Ő volt az eszményképe annak a „kislánynak”, aki mellette áll. Hidasy Krisztina Komáromból került Szombathelyre.

Hidasy Krisztina erősen sérült
síremléke

Öccse, Hidasy Kornél hívta magához, amikor szombathelyi püspök lett. Két évtizeddel élte túl testvérét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!