Ott kezdték, ahol abbahagyták

2021.06.19. 20:00

Nem mindennapi páros az övék, Stefanics József és Bödei Károly harminc év után dolgozik újra együtt – fotók

Két hónapja kérte fel a közös munkára egykori edzőjét, Stefanics Józsefet Bödei Károly szenior súlyemelő. Jó egyéves felkészülési időszakot adtak maguknak, Karcsi ötvenévesen versenyre készül.

Tóth Kata

20210611 tolókocsis súlyemelő edző, Stefanics József és Bödei Károly, körmend, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Sárga dobozos autó parkol be néhány hete szerdánként délután egy körmendi edzőterem elé. Az anyósülésről Stefanics József – Stefi – egykori kiváló súlyemelő, edző száll ki kissé nehézkesen, a mankóját a sofőr, Bödei Károly adja a kezébe. A raktérből aztán előkerül egy kerekesszék, de csak akkor ül bele Stefi, amikor beérnek a terembe, a súlyemelőknek kialakított részbe. Megírt edzésterv alapján komolyan dolgozik a két férfi. Közben röpködnek a poénok, megy a sztorizás, a földön csattan a vas – „nincs annál szebb hang”. Ahogy Karcsi odalép a súlyhoz, csend lesz, koncentrálnak. Egyszer csak robbant, röpül felfelé a súly, aláugrik és stabilan tartja. Aztán ledobja, pihen és újra nekimegy. Értékelnek minden gyakorlat után. Karcsi érzi a mozgásán, mit hibázhatott, Stefi korrigálja, magyaráz – milyen volt a testtartás, a dinamika. Ha valaki kérdezi, úgy summáz: „Karcsi emelt, én meg biztattam.” A régi-új tanítvány 31 éve fogott súlyt utoljára. Az „edző bá” lökésben 187 kilót produkált fénykorában. Jó páros az övék.

– Jövőre kerek születésnapom lesz, az ötvenedik. A súlyemelés a kedvenc sportom, meghatározó volt és az is maradt. Már korábban megfogalmaztam, szeretném, hogy visszatérjen az életembe: az a tervem, hogy még egyszer elindulok a masters súlyemelők ob-ján. És ha már nekiállok a felkészülésnek, olyan ember legyen mellettem, aki mindig komolyan vette a sportot. Stefi sokat adott: mindenki ember lett közülünk – így emlékezik a tanítvány. A mestere úgy reagál: az összes volt versenyzőjével jó a kapcsolata annak ellenére, hogy nem volt könnyű ember. Természetes, hogy ha bármelyikük segítséget kér, megadja. Így adódott, hogy most együtt dolgoznak. Az izzasztó edzéseket megédesíti, hogy erős nosztalgiával gondolnak a nyolcvanas évekre.

– Körmenden kezdtem súlyt emelni, a 70-es években Nagykanizsán folytattam. A vasúton volt bejelentett munkahelyem – sportállásom. A 80-as években visszajöttem, családot alapítottam, két fiam született. Behívtak katonának, és az akkori Garasin-laktanya súlyemelőklubjában 1982-ig, a leszerelésemig emeltem súlyt. Körmenden akkoriban nem volt súlyemelőedző, szakosztály se nagyon működött, Galamb Pista barátommal álltunk az ügy mellé. Négy olyan versenyzőnk is volt, akik a korcsoportos ob-n rendszerint az első hatban szerepeltek – az eredmények jöttek, de ettől nem lett pénzünk. Pontosabban annyi mindig jutott, hogy a versenyekre eljussunk vonattal – meséli Stefi. Nemzetközi kapcsolatra is szert tettek: két osztrák csapattal alakult családi- baráti viszony, a Klosterneuburggal és a Schremsszel. Ausztriában nagyobb sörözőkben, kocsmákban rendeztek komoly versenyeket, az össznépi események szenzációs élményt jelentettek.

Karcsi tízévesen kezdett Stefinél súlyt emelni. A termüket kétkezi munkával építették fel. – A Körmendi Dózsa MTE labdarúgócsapatának öltözőjét kaptuk meg. Az omladozó épületből próbáltunk összerakni egy súlyemelőtermet. Délelőtt betonoztunk, délután edzettünk, heti ötször három órát együtt töltöttünk. Volt, amikor nem fértünk el: 30-40 ember edzett együtt, várni kellett, ki mikor kerül sorra. Egymástól örököltük a súlyemelőcipőket, -mezeket. Aztán a meglévő mellé még a szertárrészt is hozzáépítettük – kimondottan jó súlyemelőtermünk lett. Azt leszámítva, hogy a fűtéssel mindig gondok voltak – nem volt aki befűtsön, és nem volt pénz szenet venni. A telek veszélyesebbek voltak, de tökéletes felszerelésben edzettünk: a határőrségtől kapott aláöltözet- molinóban. Ha kijutott valamelyikünk Schremsbe, olyan boldogok voltunk, mintha olimpiára mentünk volna. Nyilván voltak nehézségek, pityergések, de Stefi nagyon tudott motiválni. Eredménycentrikus volt mindenben, és pont annyira kemény, amennyire kellett. Abban a teremben nőtt fel a körmendi súlyemelők nagyja. Más értékrend volt, mint ma: a sportolók tisztelték egymást. A kosaras a súlyemelőt és a focistát, és viszont, és nagyon sokan sportoltak. Igaz, kevesebb külső inger is ért bennünket, de leginkább Stefi és Tubi (a nemrég elhunyt Galamb István) jelenléte kellett a sportéletben.

Karcsi, amikor Szombathelyre került középiskolába, Antalovits Ferenchez igazolt rövid időre, aztán visszatért Körmendre, bejárós lett. Fiatalon hagyta abba, 19 évesen emelt súlyt utoljára – akkoriban kezdett lejtmenetbe kerülni a sportág. A rendszerváltás körüli időszakban sok egyesület megszűnt. Körmenden sem volt, aki melléje álljon. Stefinek akkoriban a „pénzkeresés volt a feladata”.

– A súlyemelésen kívül egy dologhoz értek, a fuvarozáshoz. Volt olyan nyár, amikor megadatott, hogy minden hétvégét Riminiben töltsek – nem nyaraltam, így jöttek össze a fuvarok. Amellett nem lehetett edzősködni. Négy éve a betegségem miatt szálltam le az autóról: agyi aneurizmát állapítottak meg nálam. Három műtéten vagyok túl, a második altatásból nem jól ébredtem… Azóta mindent elkövetek a javulásért. A lényeg, hogy a kedvem mindig megmaradt.

Az elmúlt harminc évben a két férfi ritkán találkozott, felületes kapcsolatuk maradt. Stefi sokáig járt még versenyekre, háromszor indult masters-ob-n, mindháromszor második lett. Körmenden, utána Ausztriában emelt súlyt, edzőként is dolgozott. Karcsinak minimális kapcsolata maradt a sporttal, de a szép emlékekkel teli fiatalkort egyikük sem felejtette el. Két hónapja az egykori tanítvány kereste fel az edzőjét, és beszélt a tervéről, ő azonnal igent mondott.

– A Haladás VSE igazolt le súlyemelőként, de sosem leszek más, mint körmendi súlyemelő. A legközelebbi cél jövő május: ha minden jól megy, akkor nyugodt lelkiismerettel és a nekem is szimpatikus súlyokkal szeretnék bemutatkozni és leköszönni egy szeniorversenyen. Száz kilót szakítani és 120 kilót lökni reális cél lehet – mondja.

Körmenden zajlik a technikai edzés. Szombathelyen hétfőn és pénteken gyakorol. A célja erős versenyszellemmel társul, de cél az is, hogy jó karban maradjon. A súlyemelést nem lehet elfelejteni fejben, de a test felejt. Az ízületei, az izmai, a mozgáskoordinációja, a tenyerén felgyűrődött és leszakadt bőre is erre emlékezteti. És pszichésen sem egyszerű, hogy a közelében sem jár azoknak a súlyoknak, amelyeket anno megmozgatott.

– Ja kérem, ez nem balett. Mentél volna sakkozónak, de ott meg a ló nehéz – ezek Stefi válogatott ugratásai. Egyben azt is sulykolja: munkával bármit elérhet. Az eredmény nem csak úgy jön, a szél nem hozza. A súlyok felemeléséért meg kell dolgozni, és nincs olyan, hogy valami véletlenül sikerül. Ugyanakkor a pillanat mondja el, ki mire képes.

Kiemelt képünkön: Az első pillanattól kezdve lámpaláz nélkül dolgoznak együtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!