Kihozták, pedig nem rendelte meg

2019.10.19. 07:00

Nem várt csomag érkezett – Húszezer forint volt

Húszezer forintba került az a kéretlen csomag, ami egy egyszerű fülcseppet tartalmazott.

Lakosi Gabriella

A hasonló csalások fő célcsoportjai az idősek

Fotó: Unger Tamás

A 92 éves Nagy Józsefné bele sem kezd a bonyolult visszaküldési procedúrába, de szeretné, ha más nem eshetne áldozatul a csalásnak.

Néhány hete jelent meg Nagy Józsefné ajtajában egy fiatalember, azzal, hogy hamarosan csomagja érkezik Budapestről. Ő maga semmit nem rendelt, de azt hitte, a fia küldött neki valamit. Néhány órával később a futár csengetett, Nagy Józsefné pedig sajnos kifizette a kért húszezer forintos összeget.

A nő elismerte, figyelmetlen volt, de éppen akkor érkezett a kézbesítő, amikor a boltból kért árukat is házhoz hozták neki. Hamar kiderült: egy cég küldte neki a fülcseppet. Visszatérítésre ugyan lenne lehetőség, de a folyamat olyan bonyolult, hogy az idős emberek hozzá sem fognak.

Először egy visszaküldő csomagot kell rendelni, majd kitölteni néhány papírt, végül feladni a felesleges árut.

Megtudtuk azt is, internet nélkül nagyon nehéz dolga lenne. A cég ugyanis szinte csak így elérhető. A számítógép nélkül élő nyugdíjasok – akik legfőbb célcsoportjai az ilyen csalásoknak – különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek, ha átvették a soha meg nem rendelt küldeményt.

A hasonló csalások fő célcsoportjai az idősek
Fotó: Unger Tamás

A céggel próbáltuk felvenni a kapcsolatot, de semmilyen formában nem lehet őket elérni. Sokat elárul viszont, hogy az automata telefonközpontban és a honlapjukon is az áruvisszaküldés szerepel első lehetőségként.

Nagy Józsefné feljelentést sem tett, történetét is csak azért osztotta meg velünk, hogy más ne kerülhessen ilyen helyzetbe.

A rendőrség azt tanácsolja az időseknek: ne engedjenek be idegeneket, mindig kérjék el az igazolványaikat és tartsák kapun kívül őket. Legyenek körültekintők, ne bízzanak meg a váratlanul felbukkanó ismeretlenekben, akár telefonon, akár személyesen jelentkeznek. Ha pedig valaki úgy érzi, csalás áldozatává vált, tegyen bejelentést a rendőrségen. Erre akkor is van lehetőség, ha valaki nem tud bemenni a kapitányságra. Ilyen esetben valakit házhoz küldenek, hogy otthonából tudja intézni a folyamatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!