Hírek

2006.05.22. 11:59

A Jurnalul National szerint Bábolnáról származnak a romániai járványt okozó pulykacsibék

Bukarest (MTI) - A bábolnai Aviagen Kft-tõl származnak azok a Magyarországról importált napos pulykacsibék, amelyek állítólag a romániai madárinfluenza-esetek kirobbanásának az okozói - állította keddi számában a Jurnalul National.

Mórocz Zsolt

A bukaresti napilap - hétfõn este már az internetes honlapon is megjelent - cikkének szerzõje, Radu Tudor azt írta: a román hírszerzõ hivatal (SRI) "egyes forrásai" szerint Magyarországról és Szlovákiából származó, tömeges méretû baromfiimport okozta a romániai madárinfluenza-eseteket.

A lap az említett forrásokra hivatkozva tudni véli, hogy a Brassó megyei Feketehalomban mûködõ Drakom Silva és Pati Prod nevet viselõ baromfitenyésztõ telepek (amelyek a legutóbbi madárinfluenzás esetek "eredõi" voltak) nagy mennyiségû napos pulykacsibét importáltak e két országból. A behozott csibék közül rövid idõn belül több mint 20 ezer pusztult el ezeken a farmokon. Egy részüket - állítja az újság - elégették, másik részüket pedig eltemették. Az elhullott állatokból - továbbra is a lap állítása szerint - az országos állategészségügyi hatóság állatorvosai mintákat vettek, amelyek egy részében kimutatták a H5N1 vírust.

A SRI jelentésére hivatkozva a Jurnalul National azt írja: január 17-én 48 860 darab napos pulykacsibét importáltak az említett telepek a bábolnai Aviagen Kft-tõl, s e csibék egy része kereskedelmi forgalomba is került, más részük elhullott, és elégették az állati tetemeket. A SRI-jelentésben állítólag az is olvasható, hogy a feketehalmi Protan-Codlea cégnél 2006. május 2. és 12. között mintegy 200 tonna csibetetemet égettek el.

A lap megállapítja: bár a feketehalmi baromfitelepek tulajdonosai tudták, hogy az importált élõ baromfik súlyos okok miatt hullottak el, mégis értékesítettek a behozott állományból, mégpedig friss és mélyhûtött húst egyaránt. A Drakom Silva tulajdonosát emiatt tartóztatták le - emlékeztetett az újság.

A bukaresti lap szerint ezzel kapcsolatosan a SRI részletes jelentést terjesztett Traian Basescu államfõ, a román miniszterelnök, valamint a mezõgazdasági, az egészségügyi és a belügyminiszter elé. A Jurnalul National a titkosszolgálati jelentésben szereplõ információk "súlyos mivoltára" való tekintettel azt kéri az illetékes intézményektõl, hogy oldják fel a dokumentum titkosságát, és tegyék azt közzé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!