Hírek

2007.10.12. 02:29

Eltapsolt milliók

Szombathely - Nehogy valaki azt higgye, csak a politikusokra jellemző, hogy pályázati pénzeket az alapján ítélnek oda, hogy ki ígér többet. A módszer a zenei életben régóta bevált.

Peltzer Géza

A szakember szerint néhány tízezer forintos rendezvényen, például klubszinten ez még nem jellemző, de amikor százezrekről döntenek a szervezők, világosan közlik a kiszemelt zenekarral: úgy kellene intézni a dolgot, hogy mindkettőnknek jó legyen . Hozzáteszik, hogy van rá pénz, és rátok gondoltunk, de... És innét kár is folytatni, hiszen a zenekar természetesen azonnal érti, hogy miről van szó, és a gázsiból fejben már le is vonja a rendezvényszervezőt illető tíz-húsz százalékot, amit a buli után borítékba helyez, és a megfelelő zsebbe csúsztatja. Informátorunk szerint a fény- és hangtechnika kiválasztása még nagyobb üzlet a rendezvényszervezők számára, mivel nagyobb összegről van szó, mint egy-egy zenekar gázsija, és a piacon elég nagy a tülekedés ahhoz, hogy a ki ígér többet elv alapján a megfelelő technikát részesítse előnyben. Mivel általában pályázati pénzekről van szó, amelyeket alaposan le kell adminisztrálni, előtte több pályázati anyagot bekérnek, a dolog természeténél fogva többnyire olyanokat, amelyekről előre tudja, semmiképp nem nyerhet magas ára miatt. Informátorunk elárulta, őket is gyakran felhívják egy-egy nagyrendezvény közeledtével, hogy pályázzanak - a szervezőknek ugyanis több nem nyertes pályázatra is szükségük van, hogy kiteríthessék az asztalra ellenőrzéskor. De hogy nyeri el a hangosítást, egy-egy nagyrendezvényhez kapcsolódó marketingmunkát, kik fognak itt fellépni, az már az első pillanatokban eldőlt - és nem a pályázatok minősége alapján születik meg a döntés. Mindenki nyer, a közönség azonban nem biztos, hogy örül. Gyakori az is, hogy nemcsak a zsebük, hanem saját ízlésük alapján döntik el a szervezők, milyen jellegű zenét, szórakoztató műsort hívnak meg. A kontraszelekció szinte sosem bizonyítható, arra utaló jelek azonban vannak informátorunk szerint: ilyen, amikor rövid időn belül feltűnő-en gyakran jelenik meg egy-egy művész vagy zenekar ugyanabban a városban - igyekszik persze más műsort vagy kísérő zenészeket hívni, de ettől a közönség még értetlenül áll a színpad előtt, morogva magában: hiszen múltkor is itt volt ez az énekes .

A komolyzenében egy-egy zenekar alkalmi fellépése esetén biztosan nem érhető tetten a korrupció, illetve csúszópénzek átadása - véli egy budapesti fesztiválszervező, azonban abban ő is biztos, hogy a pályázati pénzek odaítélésekor rengeteget számít, hogy kinek van ismerőse a zsűriben. Itt azonban nem borítékok cserélnek gazdát, hanem csak szívességet szívességért alapon döntenek egy-egy nagy értékű pályázatról. Már csak azért is nagyon szomorú ez, mert sok értékes pályázat nem tud megvalósulni. A komoly műfajban a zenés színházi produkciókat viszont teljesen megfertőzte a korrupció, a teljes árból 40-50 százalékot is lenyúlnak a szervezők. Rengeteg lehetőség van arra, hogy egy ilyen nagy produkció esetében pénzt csináljanak maguknak a szervezők: túlszámlázzák a díszleteket, a próbákra a zenészeknek hatalmas összegeket fizetnek ki - ilyen és ehhez hasonló trükkökkel növelik a produkció árát, amit persze közpénzből egyenlítenek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!