Hírek

2009.02.05. 03:28

A sózott hal illata

<b>Körkép </b> - Megalakult a Szombathelyi Színházbarátok Köre a Forgó Klubban, röpítette a hírt világgá a színesedő helyi sajtó 1989. február 8-án. Csaknem kiszorult egy másik hír, miszerint a szovjet csapatok megkezdték a kivonulást.

Kozma Gábor

Pedig az utóbbi volt az, amire annyian vártak már évtizedek óta. A szovjetek 450 körletet szüntettek meg, köztük Szombathelyen. Majthényi László, a megyei közgyűlés alelnöke akkoriban a Magyar Nyugat című ellenzéki lapot szerkesztette. Két élményt is őrzök a szovjet kivonulás kapcsán. Az egyiket Hajmáskérről, ahol Juszt László tévériporter csaknem elütött fehér BMW-jével. A másik: az akkori honvédelmi minisztertől, Keleti Györgytől volt egy nyílt parancsom, amely három napra szólt. Ezzel fotós kollégám, Horváth Attila (Hörmen) társaságában beléphettünk a már kiürített szombathelyi szovjet laktanyába. Láthattuk azt a barbár pusztítást, amit maguk után hagytak a kivonulók. Leginkább egy hordóban erjedő, sózott haltömeg látványa és illata hagyott mély nyomokat bennem. Nekem ma is ez a rendszerváltás illata.

Hogy alapvető változások indultak, az ország függetlensége újra elérhető közelségbe került, azt az is jelezte: Nyitott kapu napja címmel újságírókat fogadtak egy dunántúli laktanyában. Itt az egyik törzszászlós, Ratko Leonyid úgy megörült a vasi tudósítónak, hogy rögvest üzent is: Sokan csak Sándorként ismernek Szombathelyen. A város nagyon szép, szívesen emlékezem rá. Remélem, még visszatérek , mondta, bár az utóbbi kijelentés nem aratott osztatlan sikert az olvasók körében.

Amúgy február első napjaiban is zajlott az élet a megyében. Takács László, az MSZMP Vas megyei bizottsága első titkára a TIT-ben a Hétfői találkozások kapcsán fejtette ki, hogy mit is gondol az értelmiségről. A megyei lapban dr. Kuti Béla megyei tanácstag, volt rendőrkapitány bírálta a Haladás sportegyesület gazdálkodását, különös tekintettel a tervezett esti villanyvilágításra. Üde színfoltként hatott, hogy az Ifjú Gárda megtalálta helyét. A szervezetet szovjet mintára hozták létre, de mint sok minden a Kádár-rendszerben, ez is hamar felpuhult. Az IG zömét olyan középiskolások alkották, akiknek tetszett a kor divatjára hajazó egyenruha, no meg az összetartásként hirdetett, ki-adós bulizás valamelyik balatoni KISZ-táborban. Ekkor már lényegében semmit sem csináltunk, az egész porhintés volt. Parancsnokunk, H. M. azt mondta: ennek már annyi. Ehhez képest aztán váratlanul megtaláltuk a helyünket , fogalmazott egy a nevét nem vállaló ex-gárdista. A helyzet fokozódik , megjelenik az utcai demonstráció: a szombathelyi városi tanács (ma városháza) előtt tornaórát rendeznek a Hámán Kató Általános Iskola diákjai. Azért, mert nincs sem tornatermünk, sem megfelelő eszközünk. Talán így majd felfigyelnek ránk , dörzsölte tenyerét a hidegben egy tanár, miközben a tanácsiak közül többen ráismertek alant ügető csemetéjükre. Február 6-án megalakul a Demokratikus Szocializmusért Baráti Kör, amit egyedül az ötletgazda Hazafias Népfront üdvözöl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!