Hírek

2009.02.21. 03:29

Gyenge forint, drágább eszközbeszerzés a vasi kórházakban

<b>Megyei körkép </b> - A forint gyengülése miatt nehéz helyzetbe kerülhetnek a kórházak is. A műszerek, gyógyászati segédeszközök nagy részét ugyanis külföldről szerzik be.

Bajdó Bettina

Súlyos finanszírozási gondot okozhat az intézményeknek a forint nagymértékű gyengülése, mivel emiatt az orvosi eszközök ára 20-25 százalékkal is drágulhat. A kórházaknak előbb-utóbb dönteniük kell: vagy olcsóbb műszereket szereznek be, vagy szűkítik szolgáltatásaik körét. A válság nyár elején érheti el az intézményeket. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) a kórházak forintban kapják a támogatást, ezért nehéz lesz az eddigi feltételeket biztosítani. Így gondolja ezt Csuka Lajosné, a Markusovszky kórház gazdasági igazgatója is, aki hangsúlyozta: mindent megtesznek azért, hogy a betegek a műszerár-emelkedésekből ne érezzenek semmit. Az igazgató elmondta: ha a forint tartósan gyenge marad, akkor áprilisban már jelentkezik a többletkiadás. Minden terméket külföldről szereznek be, ezek is drágulnak, s emellett ott vannak a törlesztéseik is, melyek ugyancsak megemelkednek. Sajnos ezt a napi munka során is érzékelik majd. Az igazgató hozzátette: ebben a helyzetben nem sok választásuk marad, kevesebb műszert vásárolnak, ugyanis az OEP-támogatás előreláthatólag nem növekszik.

Körmenden is gondot okozhat a forint romlása - állította dr. Németh Attila, a kórház igazgatója, és elmondta még, hogy mint az élet más területein, úgy az egészségügyi intézményekben is megérzik a gazdasági válságot. Hozzáfűzte: az intézményben minden évben fejlesztenek, erre a jövőben több pénzt kellene fordítaniuk, ezt azonban nehéz kigazdálkodniuk.

Vancsura Miklós, a sárvári kórház igazgatója közölte, mivel náluk fekvőbeteg-ellátás folyik, ezért ritkábban vásárolnak új eszközöket, ezen a területen még nem érezteti hatását a válság. A kórházban van járóbeteg-ellátás és egynapos sebészet is, s előbb-utóbb kifogynak a készletek, után kell rendelni, valószínűleg emelt áron. A tervezett áfa-emelés is érzékenyen érintheti a kórházakat, a rossz anyagi helyzet dolgozói elbocsátásokhoz is vezethet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!