Hírek

2009.03.04. 03:27

A szélerőmű új fűtéstechnikát is működtet

<b>Szombathely </b>- Drága a távhő, de már a gáz is, úgyhogy az igazi megoldás nem a cseberből vederbe lépés volna. Ráadásul Szombathelyen és környékén mindig fúj a szél.

Merklin Tímea

Szombathely és környéke szél szempontjából nagyon jó hely, mindig fúj. Ahogy a szakember mondja: a Szombathely-Sopron szélirány energiatartalma gazdag, jól ki lehet használni. Még márciusban az Állatkórház mellett, egy magánháznál felállítanak egy 2,5 kilowatt teljesítményű, új típusú szélerőművet, ami dobozban van, ezért nem zajos. Az erőmű nemcsak a családi házat látja el villamosenergiával, de a túltermelt mennyiséget az E.ON megveszi. A rendszer kombinálható egy új fűtéstechnológiával: az infravörös fűtéssel, ami 20-30 százalékos megtakarítást eredményez. A többmilliós beruházást hitelből lehet fedezni, mert az E.ON-nak el-adott villamosenergia ára fedezi a törlesztőrészleteket. 

- A Nyitra utcai iskolában és a cáki templomban már megcsináltuk ezt a fűtésrendszert - mondja a szélerőműveket és az infra-fűtésrendszert Németországból beszállító cég ügyvezetője, Johann Nemeth. 

- Óriási érdeklődés van az új technológiák iránt országszerte, sokan le akarnak válni a gázfűtésről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!