Hírek

2009.03.13. 03:28

Nádasdy múzeum: örökséget ápolnak

<b>Sárvár</b> - A Nádasdy Ferenc Múzeum tavalyi esztendejét értékelte, az intézmény idei programjairól és kiállításairól, valamint a múzeum szakmai tevékenységéről beszélt Takács Bálint Zoltán igazgató.

Erős D. Zoltán

A Nádasdy Ferenc Múzeum évről évre népszerűbb a látogatók körében. A város fürdővendégei, turistái az esztendő minden szakában szívesen keresik fel a város jelképének számító intézményt. A sárvári múzeum a Vas Megyei Önkormányzat által fenntartott Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának tagintézménye. Takács Bálint Zoltán hangsúlyozta, alapvető feladatuknak tartják a gyűjteményükben található változatos és gazdag műtárgyi állomány megőrzését, tudományos feldolgozását és be- mutatását.

- A bemutatás során az ismeretátadásra helyezzük a hangsúlyt - emelte ki az intézmény igazgatója. - Meggyőződésünk, hogy a sárvári múzeum a tanulásnak és a szabadidő hasznos eltöltésének magas színvonalú kínálatot nyújtó színtere. Fontosnak érezzük, hogy látogatóink több szempontból is megismerjék a múzeum gyűjteményeit, a sárvári vár történetét, a város szerepét a magyar művelődéstörténetben.

Takács Bálint Zoltán a múzeum dolgozóinak küldetésnyilatkozatáról is beszélt. Az intézmény munkatársai munkájuk során nemcsak megyei és országos tagintézményeikkel tartanak fenn szoros kapcsolatot, hanem a kulturális terület egyéb képviselőivel is. A múzeum munkatársainak képzésére hangsúlyt helyeznek, ugyanis a látogatók mellett az ő szakértelmük a sárvári intézmény sikerének a záloga. Kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a látogatók a múzeumra mint a nemzeti örökség ápolójára tekintsenek. Felelősséget éreznek az épített örökség védelme, valamint gondozása iránt.

A múzeum munkájának értékelése több szempontból történik. Prioritást élvez a látogatószám alakulása. 2007-ben harmincezer látogató ke-reste fel a királyi fürdőváros szimbólumát, tavaly 34 ezren váltottak jegyet a múzeumba. A látogatószám-növekedés az elmúlt három esztendőben folyamatos. A növekvő látogatószám és a sikeres programok eredménye, hogy az intézmény működtetése nem jár hiánnyal. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a város vendégeinek a fürdő mellett fő célpontja a várkastély.

A 2008-as esztendő sikertörténet a sárvári múzeum számára. Hat időszaki tárlatuk megnyerte a közönséget, legnépszerűbbnek a gróf Nádasdy Ferenc huszárezredesről szóló kiállítás mellett a Vasi Reneszánsz címet viselő tárlat bizonyult. A hímestojásokat bemutató kiállítás és A magyar kard évszázadai elnevezésű tárlat is sok vendéget vonzott.

A múzeum - hagyományainak és küldetésnyilatkozatának megfelelően - a kiállítások szervezése mellett egyéb feladatokat is ellát.

- A gyűjtés fontos számunkra, magánadomány útján a sári kovácsműhelyt fogadtuk be - emelte ki az igazgató. - A műtárgyak restaurálása, konzerválása és szakszerű tárolása mellett a bemutatásra (kiállítások szervezése, múzeumpedagógiai tevékenység, programok) is óriási hangsúlyt fektetünk.

Takács Bálint Zoltán elmondta, hogy a gazdasági válság hatása egyelőre nem érződik, de folyamatosan figyelemmel követik a tendenciákat egyeztetve a sárvári szállodákkal és a Tourinform irodával. Céljaik között szerepel, hogy az emberek minél szélesebb köre ismerje meg a múzeumot, valamint az is, hogy a sárváriak szélesebb közönsége legalább egyszer ellátogasson a reneszánsz várkastélyba. A múzeum sikeres jövőjének egyik alapja a fiatal korosztály múzeum iránti érdeklődésének felkeltése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!