Hírek

2009.04.02. 02:28

Jóval távolabb legyen a bűzmű

Budapest - Szabó Imre magyar és Nikolaus Berlakovich osztrák környezetvédelmi miniszter a héten többek között a heiligenkreuzi hulladék-égetőről és a Rába akcióprogramról is tárgyalt.

Szenkovits Péter

Szabó Imre azt hangsúlyozta, hogy a zöldtárca vezetése kiemelten kezeli a heiligenkreuzi hulladékégető ügyét, és mindent elkövet annak érdekében, hogy érvényt szerezzen a szentgotthárdiak és a térségben élők érdekeinek, tájékoztatta lapunkat a minisztérium sajtóirodája. Szabó Imre közös politikai megoldást szorgalmazott az országhatártól lényegesen távolabbi helyszín keresése érdekében. A hivatalos magyar álláspontot kormányhatározat is megerősíti. Ismeretes, hogy a zöldtárcához tartozó Őrségi Nemzeti Park fellebbezést nyújtott be a Bécsi Környezetvédelmi Szenátushoz a burgenlandi döntés ellen.

A Rábáról szólva Szabó Imre jelezte, hogy a magyar fél ragaszkodik a Rába vízminőségének javítását célzó akcióprogramban rögzített feladatok - így valamennyi bőrgyári szűrőberendezés meg-építésének - maradéktalan végrehajtásához. A miniszte-rek a felelősségteljes közös cselekvés példájaként említették a Duzzasztók átjárhatósága a határvidéki Rábán (Openwehr) elnevezésű magyar-osztrák fejlesztést. A beruházás - melynek projektindító találkozóját hétfőn tartották Fehringben - a szentgotthárdi és két osztrák (a hohenbruggi és a Reverencic) duzzasztó ökológiai átjárhatóságának megteremtését célozza. Magyar oldalon átépítik a gotthárdi duzzasztót, így biztosított lesz a halak számára az átjárhatóság, és javulni fog a folyó öntisztító képessége is. A fejlesztés emellett árvízvédelmi és turisztikai (vízi sportok, horgászat) szempontból is jótékony hatással lesz a térségre, a Magyarlak és Alsószölnök közötti huszonkét kilométeres folyószakaszra. Az Európai Területi Együttműködés elnevezésű uniós program által finanszírozott, csaknem 600 millió forintos fejlesztésből mintegy 300 millió forint jut a hazai félre, ennek az összegnek a 15 százalékát a magyar költségvetés, a 85 százalékát pedig az Európai Unió adja. Jelenleg tart a projekt előkészítése. A kivitelezés ősszel kezdődhet, és a tervek szerint 2011 első felében fejeződik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!