Hírek

2009.05.13. 02:22

Szíven szúrt ország: megrendítő film a kézilabdázóról

Répcelak - E hét végén szombaton szinte a premierrel egy időben fogják bemutatni a Marian Cozmáról szóló megrendítő dokumentarista játékfilmet a kisvárosi filmklubban. A mozi este hét órakor kezdődik a művelődési házban.

Vas Népe

Veszprémben van egy kézilabdacsapat, amelyben kubai, szerb, horvát, orosz és magyar sportolók küzdenek szívvel-lélekkel ezért a szép kis dunántúli városért. A világ egyik legjobb kézilabdacsapata, ahol nem számít, ki honnan jött, hol nevelkedett, ahol mindenki elsősorban veszprémi. 

Az volt a román Marian Cozma is. Nem túlzás azt állítani, hogy februárban egy országot rendített meg a veszprémi kézilabdacsapat román légiósának meggyilkolása. A rendező elmondása szerint ez a film azért készült, hogy megértsük végre, milyen világban élünk. Ez a film nem nyomoz, nem vádol, és nem keres felelősöket. 

A játékfilmes részeknél Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román válogatott volt kézilabdázóját Czapkó Antal, a szombathelyi Weöres Sándor Színház művésze játssza. Marian Cozma kedvesének szerepében Oroszlán Szonja látható majd, s a kézilabdás sporttársai, barátai közül Zarko Sesumot Csányi Sándor, Uros Vilovskit Pindroch Csaba alakítja, Ivan Pesics szerepét pedig Szabó Simon kapta.

Hogy a véres veszprémi vasárnap történéseiből milyen tanulságokat von le e film, döntse el mindenki maga, az alkotók szándéka szerint a mű fő ereje ugyanis az objektivitás - kérdéses azonban, hogy ilyen kevés idő elteltével lehet-e tisztán látni egy felkavaró és komplex ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!