Hírek

2009.06.18. 10:42

A megyében kavar a Ricse, Pozsgay a Szabad Európának nyilatkozik - 20 éve történt

Őriszentpéter, Kőszeg - Kultúráról vitatkozik a nagyközség pártbizottsága. "Ha egy kocsma bezár, az közügy, ha egy könyvtár nem nyit ki, az fel sem tűnik", kesereg az őriszentpéteri tanácselnök. Ferót nem engedik fellépni Felsőcsatáron, a SZER hangja, Kasza László a Vadászban nyilatkozik. Mindeközben Kőszegen pezseg az MSZMP reformköre. Húsz éve történt a megyében.

Kozma Gábor

Czinzek Miklós tanácselnököt búcsúztatják Szombathelyen. Utóda, Elek Tibor Pro Urbe-díjat nyújt át a sokak szerint már polgármesterként ténykedett férfiúnak. Tény, hogy az egyik hivatalos rendezvényen így mutakozik be, s ezt pártvonalon rosszalják. A volt városvezetőnek ki is jár az elismerés, mert hivatala alatt érzékelhetően fejlődött a város. És ami új elem: jelentősen bővületk a kapcsolatok a kapitalista Ausztriával. 

Az őriszentpéteri pártbizottság ülésén Prém Jenő tanácselnök a kultúra fokozottabb állami támogatását sürgeti. Ha egy kocsma bezár, az közügy, ha egy könyvtár nem nyit ki, az fel sem tűnik, kesereg. És terítékre kerül az igazi probléma. Azért épül le a kultúrélet, mert központosított. Ha lennének helyi egyesületek, körök, civil mozgamak, minden pezsgőbb lenne. Nem a párt dolga irányt szabni, mondja Pethő Gyula a megyéről. Majd elismeri, hogy a helyi gimnázium bezárásával elveszett a kulturális keménymag az Őrségből. 

Elérkezett az utolsó munkaverseny díjának átadása a szombathelyi Styl-nél. Kiváló Vállalat kitüntetést vesznek át akkor, amikor lehúzzák a rolót a szocialista munkaverseny előtt. Kondics Zoltán igazgató a hivatalos ceremónián megjegyzi: Ránk az egészből csak a munka maradt. Szelestén az e hónapokban rendkívül aktív Bors Zoltán megyei tanácselnök Kiváló Termelőszövetkezet címet ad át dr. Béry Ernő elnöknek. A szövetkezet néhány éve még a 620-adik volt az országos téesz-rangsorban, e pillanatban a 12. helyen áll. 

A ricsés Nagy Feró továbbra is a megyében kavar, éppenséggel Felsőcsatáron tart pinceturnét. Ünnepli a dróttalanítást, ám korán. Mert nem engedik fellépni a zónában, csak a másik oldalon, Polczer Gábor osztrák vállalkozónak köszönhetően. 

A Szabad Európa Rádióban Pozsgay Imre pártvezér nyilatkozik. A SZER a Kádár-korszakban első számú ellenségnek számított. Így a Pozsgay-interjú is áttörés. A rádió egyik fő hangja, Kasza László (Gondolatforgató) majd rövidesen hazalátogat és éppen Szombathelyen, az azóta elbontott Vadász vendéglőben nyilatkozik. Cseke László (Ekecs Géza) is haza készül, ő a legendás Teenager party szerkesztője. 

Lemond KB tagságáról Korom Mihály és Rajnai Sándor, saját kérésre. És nincs érdemeik elismerése. Bejelentik, hogy lesz rendkívüli pártkongresszus. Örül ennek a kőszegi reformkör, amely a megyében elsőként névvel is jegyzi véleményét: Balogh Miklós, Kappel János, Kiss Attila, Nagy Gábor, Rege Attila, Schögl István, Stankovics Judit és Süle Tamás. 

Nagy siker Szombathelyen Biczó Antal kiállítása. Grafikái ekkor már országos lapokban is megjelennek. Vámoscsalád és Gencsapáti, a szülőföld és a munkahely  a haza két szelete jelenik meg a fiatal tanár alkotásaiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!