Hírek

2009.06.24. 02:24

Környezetvédelmi vetélkedő alsó osztályosoknak

Szentgotthárd - A Pronas környezetvédelmi vetélkedőt szervezett 4. osztályos tanulók részére a hónap első felében. A diákok különböző játékos feladatokon keresztül adtak számot tudásukról.

Varga Nóra

Schleipfnerné Gáspár Andrea, a feladatokat összeállító pedagógus elmondta, kellemes meglepetésként érte a szervezőket a gyerekek magas szintű felkészültsége. A jó hangulatú vetélkedő lebonyolításában a Pronas aktivistáit segítették a SZOI Arany János Általános Iskola nevelői. A program az MTESZ és a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi Központ által kiírt Zöld Béka pályázat segítségével valósulhatott meg.

A Pronas kiemelt céljai között szerepel az oktatási intézményekben folytatott környezetvédelmi nevelőmunka segítése. Az egyesület 2009-es programjának összeállításakor elhatározták egy vetélkedő megszervezését a 4. osztályosok részére. Ez a korosztály tanulmányai során már kellő tudásanyagot szerzett ahhoz, hogy sikeresen old- jon meg változatos, a természeti és épített környezetünkkel kapcsolatos feladatokat. A szervezők munkáját segítette, hogy 2009-ben is kiírták a Zöld Béka pályázatot, amelyen a Pronas sikeresen sze-repelt. A Várkertbe várták a gyerekeket, akik nevelőik kíséretével érkeztek a SZOI Arany János Általános Iskolából. A 4. osztályból 8 csapat szerveződött, amelyek csapatkapitányaik vezetésével járták be a parkban lévő állomáshelyeket.

A gyerekeknek állatokat rejtő képeket kellett kirakniuk (puzzle), majd jellemezniük 4-5 mondatban az egyes élőlényeket. Kakukktojást kerestek különböző növények és állatok között. Próbára tették íz- és szagérzékelésüket. A hulladékokat szelektíven összeválogatták. Beszélgettek a különböző energiaforrásokról, illetve a víztakarékosságról. Bizonyították, hogy rendelkeznek kellő helyismerettel Szentgotthárdon. Helyes sorrendbe tettek képeket, fejtettek titkosírást.

Nagy különbségek nem voltak a csapatok között. Az egyes állomáshelyek pontszámait összesítve első helyen végzett a Kiss Márk vezette Király Team, a másodikon a Tóth Bence irányította Szentgotthárdi királyok, míg a harmadik Doncsecz Adél Párducok csapata lett. Torta, fagyi, müzli volt a jutalmuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!