Hírek

2009.07.27. 02:28

Amikor kapitalizmusba fordul a peresztrojka

Szombathely, Bucsu - Az ellenzék elkezdi az országgyűlési képviselők visszahívását, éles politikai harc indul. A párizsi Magyar Műhely nyilvánosan is bemutatkozik az MMIK-ban. Elkezdődik az utcanevek felülvizsgálata, ebben az MDF jár az élen. Húsz éve történt.

Kozma Gábor

Annyi év után az MMIK-ban léphet fel Bujdosó Alpár párizsi magyar műhelyes társaival. De még mindig jelen-tésírók gyűrűjében kell beszélnie, ám a hallgatóság hangos ovációval nyugtázza szinte minden szavát. A besúgók között ott egy szép, derékig érő barna hajú lány is. Aki, bár még csak gimnazista, de meggyőződésből súg és csinál később karriert... A szombathelyi Székely Ákos és az életünkös Molnár Miklós már jó ideje kapcsolatokat ápol Bujdosóékkal, figyelik is őket, rendesen. Székely az újszerű kommunikációs technikát használó irodalmárok élharcosa, bemutatója élményszámba megy. Pete György, az Életünk főszerkesztője a házigazda, jól sikerült estről beszél. Az is volt.

Bucsuban Rudi Sándor, a Savaria Tourist egyik vezetője köszönti az 1 milliomodik beutazót, egy nyugatnémet házaspárt, Orwinékat. A férfi zavarban van, hiszen az öltönyös, egyenruhás férfiak között rövidnadrágban feszít. A dortmundi tanár házaspárt láthatóan meglepi a barátságos fogadtatás, plusz virágcsokor. Bejelentik, hogy hazánkba érkezik az USA elnöke, Bush. Aztán meg is jön, nagy a felhajtás. Bush villog, a Kossuth téren az előre megírt beszédét összetépi, és fejből mondja. Ausztria beszünteti a magyar menekültek állami ellátását, ez 2 ezer embert érint. Felszólítja őket, hogy 10 napon belül hagyják el a tábort. Indok: megszűnt a politikai üldöztetés, szegényből meg nekik is van elég.

Támadásba kezd az ellenzék Szombathelyen. Elkezdik az emeszempés országgyűlési képviselők visszahívását. Az első a sorban a megyei pártbizottság vezetője, Horváth Miklós. Elterjed, hogy a Fidesz követeli a politikus lemondását. Arra hivatkozva, hogy a tévében látták: elbóbiskolt az ülés alatt. Horváth Miklós így reagál: Nem vagyok naiv, számítottam rá, hogy előbb-utóbb Vas megyében is sorra kerülnek a kép- viselők... Kizárólag a választóimnak van joga megítélni, hogy alkalmasnak tartanak vagy sem a képviselőségre. Én nem szeretem sem a társadalmi, sem az emberi békétlenséget. Egyébként az vesse rám az első követ, aki a parlament padsorában még nem hunyta le a szemét pár pillanatra. A vita folytatódik, majd váratlanul kifullad. Mégpedig egy fideszes közleménnyel. Galavits Ferenc ügyvivő adja ki: A Fidesz nem kezdeményezte az országgyűlési képviselő visszahívását, mi is etikátlannak tartnanák, ha beavatkoznánk más választókerületek életébe... Félreértés történt, a visszahívást azok az elégedetlen állampolgárok kezdeményezték, akik között fideszesek is vannak.

A televízió helyszíni közvetítést ad Kádár János temetéséről. Hatalmas tömeg vesz búcsút tőle, néhány keményvonalas elvtársban feléled a remény: hátha... De nincs hátha, az idő már rég túlfutott a látható eseményeken. A vasfüggöny lebontva, az NDK inog, a lengyeleknél a Szolidaritás hatalmi tényező. A Szovjetunióban pedig kapitalizmusba fordul a peresztrojka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!