Hírek

2009.07.15. 02:25

Börtönbüntetést is vállalnának az égető ellenzői

Szentgotthárd - Több civil is azt nyilatkozta nemrégiben, hogy készek akár börtönbüntetést is vállalni azért, hogy ne valósulhasson meg a Heiligenkreuzba tervezett hulladékégető.

Szenkovits Péter

A határunkon nem kezelni akarják a hulladékot, hanem üzleti célból - több száz kilométer távolságból idehozva - profitot kívánnak termelni , fejtette ki Soós Zoltán, a Pronas elnöke. Egy szűk csoport nyeresége többet jelent ma Ausztriában egy határ menti magyar közösség testi és lelki egészségének a megőrzésénél...

Hangsúlyozta továbbá: Burgenland kiadta az elsőfokú építési engedélyt a beruházásnak. Ezt magyar és osztrák oldalról százak támadták meg a bécsi Umweltsenat előtt. A döntés őszre várható, s legrosszabb álmainkban az is szerepel, hogy zöld utat kap a hulladékégető .

Rámutatott: Szentgotthárd egyhangúlag népszavazáson utasította el a tervezett objektumot, az országgyűlés és a kormány pedig határozatot fogadott el, amelyben új - az országhatártól jóval távolabbi - helyszín keresésére kérte az osztrák felet. Heinz Fischer, Ausztria köztársasági elnöke úgy fogalmazott az elmúlt hónap végén, hogy az osztrák kormányzatnak nem áll módjában megtiltani a szemétégető felépítését, nem avatkozhat be egy-egy cég munkájába, ha a beruházás minden törvényi előírásnak megfelel. Szinte megelőlegezte a Környezetvédelmi Szenátus döntését... A heiligenkreuzi ipari parkba azonban csak Szentgotthárdon keresztül lehet eljutni. Minden egyes szeméttel megrakott szerelvénynek be kell gördülnie a város vasútállomására. Ennél megalázóbb dolgot nem tudunk elképzelni! Magyarországon a vasúti töltések, a sínek állami tulajdonban vannak. Az a szakasz is, amely az osztrák ipari parkba ágazik le. A Pronas írásban kérte a kormányt, hogy amennyiben zöld utat kap az égető, ne engedélyezzen - a törvényi előírásokat betartva - semmilyen, a beruházással kapcsolatos szállítást a magyar állam területén keresztül, s akár szedje is fel az adott sínpárt. Ezt joggal várhatja el Szentgotthárd lakossága . Emlékeztetett arra: Németország minden évben vonattal szállítja az atomhulladékát feldolgozásra Franciaországba, hogy aztán onnan hazahozzák egy ideiglenesnek mondott tárolóba. A vasúti síneket ellepik ilyenkor fiatal környezetvédők. Ami Szentgotthárdon várható a szemétvonatoknál, az sokkal megdöbbentőbb lesz, és garantáltan bejárja majd a világsajtót: öregek, fiatalok, kisgyerekes családok fognak várhatóan a síneken állni, megakadályozva a szemét-transzportot. A Pronas szeretné ezt elkerülni, törvényes úton akarja kezelni a problémát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!