Hírek

2009.07.01. 02:24

Lánglovagok: tizenkét tüzes csapat mérte össze tudását

Rönök - Nagyszabású tűzoltóversenyt rendeztek a közelmúltban a felújított sportlétesítményen.Tizenkét önkéntes csapat mérte össze tudását. Egyházasrádóc együttese nyerte a viadalt.

Szenkovits Péter

Az egész napos szombati programon igen jó volt a hangulat (és szerencsére az idő is). Miközben a civil érdeklődők láthatták, hogy nem is olyan egyszerű tömlőket egymáshoz illeszteni, vagy éppen a vízsugarakat a megadott célba irányítani. Fontos a pontosság, a precízség, a gyorsaság, de talán a leglényegesebb a csapatmunka. Az önkéntes lánglovagok Szentgotthárd, Körmend és Őriszentpéter kistérségből érkeztek.

A Pankaszi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjaival váltottunk szót, akik egybehangzóan állították, hogy az ősi tradíciókat is ápolják azzal, hogy életben tartják az egyesületet, amely 1896-ban jött létre. A legfontosabb persze az, hogy ha a falujukban föllobban a vörös kakas, akkor mielőbb ott teremjenek, és oltsák a lángokat; életeket, értékeket mentsenek. 

Szentgotthárd és Lenti is harminc-harminc kilométerre van tőlük. Olyan lelkes a pankaszi gárda, hogy tagjai megérdemlik, hogy név szerint is megemlítsük őket: Kurucz István (38 éve tag), Horváth Richárd, Mesics Géza, Mesics György, Staurer János, Horváth György elnök, Kurucz István (ő 10 éve tag), Sebők Csaba, Németh Gyula, Fekete Róbert, Bicsák Attila. Több új tagot is fölvettek az elmúlt időszakban.

Elkísérte a csapatot Sebők Péter pankaszi polgármester is, aki érdeklődésünkre egyebek között arról beszélt, hogy az önkormányzat a lehetőségei szerint segíti önkéntes tűzoltóikat, akik a település életében akkor is jelentős szerepet játszanak, ha éppen nem kell mentéssel, oltással foglalkozniuk. 

Kulturális műsorok, sportversenyek, sportnapok, kirándulások, év végi bankattek résztvevői, közreműködői is. Korábban komorabb feladatokat is vállaltak, például temetéseknél is segédkeztek. (Erre hét-nyolc éve hivatalosan nincsen mód.) De a diskurzusra már nincs tovább idő, kismotorfecskendő-szerelés kategóriában máris indulniuk kell...

Hegyi László rönöki polgármester a verseny minden eseményén rajta tartotta a szemét. Mindenki jókedvű volt, még azok a vesenyzők is - miután néhány percig azért bosszankodtak -, akik egy-két hibát vétettek a nagy versenyláz miatt.

A viadalt megtisztelte jelenlétével Dénes Károly, a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó Szövetség elnöke, Palkó Imre ezredes, a vasi katasztrófavédelem igazgatója, láttuk a körmendi tűzoltóság vezetőit is: Király Lajost és Horváth Istvánt. 

Eljött Fürstenfeld és Inzenhof tűzoltóparancsnoka. Magas kitüntetést kapott Tanai János, aki kereken hatvan éve tagja a Rönöki Önkéntes Tűzoltóságnak. Emlékérmet kapott Rieger Károly parancsnok és Tóth Lajos önkéntes tűzoltó. Az újraszerveződött rönöki önkénteseknek Rátót csapata adott át egy értékes relikviát.

A kötelezően végrehajtandó feladatok nagy tetszést váltottak ki a számos néző körében. Mindenki sportszerűen drukkolt, de kisebb-nagyobb ugratásokból sem volt hiány.

Utóbb a jókedvű szórakozást, beszélgetést pazar hazai vendéglátás, eszem-iszom követte. A versenyen Egyházasrádóc csapata diadalmaskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!