Hírek

2009.07.29. 02:27

Negyven éves lesz a körmendi vegyeskar

Körmend - Jövőre ünnepli megalakulásának 40. évfordulóját a városi vegyeskar. A kórusnak szerteágazó kapcsolatai vannak Európában, nemrég sikeres nemzetközi várkoncerttel zárták az idei szezont.

Bajdó Bettina

A városi vegyeskar 1970-ben alakult, akkor még többnyire pedagógusokból és óvodapedagógusokból állt.

- Idén harmincheten énekeltünk a kórusban - mondja Sabáli Lászlóné karvezető. - A zene szeretete, a kultúra és a hagyományok ápolása, valamint a nemzetközi kapcsolatok kiépítése mindig is nagy szerepet kapott a vegyeskarban. Heinavesi és Fürstenfeld testvérvárosokkal is először az énekkar vette fel a kapcsolatot, aztán a zene szeretete indította el a közös munkát az élet más területein. A vegyeskarunk Európa több országában is járt már, énekeltünk például Németországban, Szlovéniában, Ausztriában, Lengyelországban, Hollandiában is.

A Körmendi Vegyeskar munkáját a szakma is elismerte, két alkalommal arany minősítést is szereztek. A repertoárjukon sokféle dallam szerepel: a reneszánsztól a mai slágerekig, az egyházi művektől a modern zenéig minden megtalálható.

- Az énekkar több alkalommal mutatott be misét, legtöbbször Sabáli László Batthyány-miséjét szólaltatjuk meg - folytatta a vezető. - A Batthyány herceg unokájának a kérésére az ünnepi szentmisén mindig a Batthyány mise hangzik fel, amelynek kottáját már a bécsiek is elkérték. Próbálni a zeneiskolában tudunk, általában hetente egyszer, fellépések előtt viszont többször összegyűlünk. A megye több kórusával - Szombathely, Celldömölk, Szentgotthárd, Sárvár, Vasvár - is tartjuk a kapcsolatot, fellépünk a városi ünnepségeken, s az egyházi ünnepekkor is felcsendülnek a kórus dallamai. A vegyeskar állandó zongorakísérője Sabáli László.

Már hagyomány, hogy a kórus évadzárásként megrendezi a várkoncertet, mely az évek alatt nemzetközivé nőtte ki magát. Idén Muraszombatból érkezett egy kórus, s mivel szudáni vendégek voltak a városban, ők is felléptek a rendezvényen.

Az énekkar anyagi kerete eléggé szűkös, az önkormányzati támogatáson kívül más bevételi forrásuk szinte nincs. Pályázni is próbálnak, ám erre kevés lehetőség kínálkozik.

- Fiatalításra lenne szükség - hangsúlyozza Sabáli Lászlóné -, de nem egyszerű rávenni a fiatalokat a tagságra. Azért mindig vannak olyanok, akik régebben énekeltek az iskolai énekkarban, s most jönnek rá, hogy mennyire hiányzik a közös éneklés. A fiatalokat az éneklés szeretetére neveljük, s van egy olyan közös rendezvényünk, az adventi koncert, melyen az iskolák kórusai a városi vegyeskarral együtt szerepelnek. A rendezvény megszervezésében nagy szerepük van az iskolai énektanároknak, akik a vegyeskarban is megmutatják énektudásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!