Hírek

2009.07.29. 02:25

Répcelaki Százszorszép Óvoda: megkezdődött a 150 milliós korszerűsítés

Répcelak - Homokozók, hinták, csúszdák, mászókák - egyszóval valódi játéksziget várja hamarosan a Százszorszép Óvoda udvarán a gyerekeket. A 150 milliós beruházás megvalósítása hétfőn elkezdődött.

Vojnovics Viktória

A több mint száz gyerkőcnek minden bizonnyal az udvari játékszigetek szerzik majd a legtöbb örömöt a felújítás után - vetítette előre a jövőt Fülöp Ilona, az óvoda vezetője. De nincs is ezen mit csodálkozni, hiszen a szakemberek valódi gyerekparadicsomot álmodtak meg az egyhektáros kertbe. Az udvar korszerűsítése mellett számos újítás is vár az intézmény minden szegletére. Várhatóan 2010 júliusára a 110 férőhelyes intézmény 125 gyermek fogadására válik alkalmassá. Az intézmény felújítása két ütemben zajlik majd. Először az óvoda úgynevezett új épületének a bővítését kezdik el a szakemberek, itt alakítják ki az ötödik csoportszobát. Mintegy 160 négyzetméternyi bővítmény mellett egy hetven négyzetméteres részben fedett terasz teszi majd komfortosabbá az épületet. A bővítményben helyet kap egy foglalkoztató a kiszolgálóhelyiségeivel: öltöző, fürdő, illemhely, orvosi szoba, elkülönítő szoba és szerszámtároló segíti majd az itt végzett munkát és az óvodások mindennapjait. Az óvoda addig a hatvanas években épült úgynevezett régi szárnyban üzemel. Az első ütem befejezését követően a felújított és bővített épületbe költöznek majd az óvodások, míg a másik épület is megújul. Eközben az udvar is átalakul, valamint megszépülnek a tárolóhelyek, a kerítések, kapuk, s új kerti utak is épülnek a különleges adottságú udvar területén.

A kivitelezés elindulásának első napján dr. Molnár Csaba, a Miniszetrelnöki Hivatalt vezető miniszter, dr. Németh Kálmán, a város polgármestere és Polgár Tibor, a VÁTI Nonprofit Kft. fejlesztési programok üzletág ügyvezető igazgatója tartott közös sajtótájékoztatót. A miniszter elmondta: a kormány döntése értelmében egy páratlan iskola- és óvodafelújítási program valósul meg, melynek keretében 2011 végéig országszerte mintegy 365 iskola és óvoda újul meg több mint százmilliárd forintból. Ennek a programnak a részese a répcelaki intézmény is. Kiemelte: a beruházás azért is örömteli, mert ennek a városnak és kistérségének kellemes gondja akadt. Nevezetesen az, hogy nem kevesebben lesznek az óvodáskorú gyerekek, hanem épp ellenkezőleg: többen. Így az előző esztendők működési tapasztalatai mellett a demográfiai mutatók is a répcelaki intézmény bővítésének irányába mutatnak - tette hozzá.

A tájékoztatón elhangzott: az épületek megújulása mellett, az eszközbeszerzés keretében az óvoda belső játékkínálata is bővül. Különféle, a finom motorikát, a koordinációt, egyensúlyt fejlesztő játékok segítik majd a kicsik jobb teljesítményét. Az épületet pedig új bútorok teszik majd komfortosabbá: asztalokra, székekre, szekrényekre, felnőtt íróasztalokra, öltözőszekrényekre, a játéktárolásra alkalmas polcokra is futja a projekt összegéből. A beruházáshoz egy szintén sikeres pályázatnak köszönhetően egy szakmai program is társul, amely a kompetencia alapú oktatásra helyezi majd a hangsúlyt - hangzott el a tájékoztatón.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!