Fejlesztés

2024.05.22. 16:30

Gyönyörű környezetben várja a gyerkőcöket Bucsu új bölcsődéje

Szó szerint zöld övezetben, az erdő alján épült meg az összesen 14 gyermek befogadására alkalmas Bucsui Babaliget Bölcsőde, mely a Terület – és Településfejlesztési Operatív Program keretében mintegy 300 millió forintból épülhetett meg.

Horváth Zoltán Szabolcs

Forrás: Unger Tamás

Leginkább egy kis ékszerdobozra hasonlít Bucsu új büszkesége, melynek bemutatására Gál Sándor polgármestert és Bősze Gabriella intézményvezetőt kértük meg. Az előzményekről természetesen leginkább a település első embere tudott beszámolni, így erről először őt kérdeztük. 

- Óriási öröm a számunkra, hogy végül siker koronázta az erőfeszítéseinket és megépülhetett ez a csodás intézmény, melynek létrejöttéért nagy köszönet jár dr. Hende Csaba országgyűlési képviselőnek és dr. Kondora Bálintnak, a megyei közgyűlés alelnökének is. Ahogy a megnyitón is elhangzott: aki a jövőre gondol, az bölcsődét, óvodát, iskolát épít. Képviselő úrhoz hasonlóan én is úgy gondolom, hogy a bölcsink nagy mértékben hozzá tud járulni a fiatalok helyben maradásához – fogalmazott Gál Sándor, aki ezt követően annak a véleményének is hangot adott, hogy az új létesítményük több aspektusból is a bucsiak javára szolgálhat. Az apróságokat egy biztonságos, remek adottságokkal rendelkező bölcsőde várja, így a szülők, például az anyukák is, visszatérhetnek a munkába, tovább építhetik a karrierjüket, a nagyszülők pedig hozhatják, vihetik az unokáikat, aminél nagyobb öröm nem igen érheti őket.

Forrás: VN

- A bölcsőde lényegében lezárja az elmúlt öt esztendő beruházásait. Úgy gondolom, hogy amit 2019-ben vállaltunk, azt meg is valósítottuk, azaz egy rendezett faluképet alakítottunk ki. Ezt azok is láthatják, akik mondjuk a településünket átszelő, 4,2 kilométeres szakaszon felújított főúton érkeznek hozzánk. Emellett két mellékutcát is újjávarázsoltunk pályázati forrásokból. Van olyan falurész, ahol 500 méter hosszan építettünk 20 millió forintból 1,1méter széles, térkövezett járdát. Közterületi eszközbeszerzésre is nyertünk pályázati pénzt, így a vadonatúj játszóteret is ezekkel tarthatjuk rendben. Továbbá komplett egészségházat építettünk és a ravatalozót is megújítottuk – adott tájékoztatást Bucsu polgármestere. Hozzátette: a bölcsőde iránt már a szomszédos településekről is igen nagy az érdeklődés, de természetesen a bucsuiak élveznek elsőbbséget. Már most úgy néz ki, hogy a 2024-25-ös évben maximális létszámmal tudnak majd működni. A község vezetősége pedig már készül az újabb beruházásokra. Gál Sándor elmondása szerint csak az a hajó kaphat kedvező szelet, amelyik tudja, hogy melyik kikötőbe tart.

Forrás: VN

Bősze Gabriella, az új bölcsőde intézményvezetője azzal kezdte, hogy nagy megtiszteltetésnek, ugyanakkor komoly kihívásnak is tartja, hogy ő került a Bucsui Babaliget Bölcsőde élére. Szerencsére remek stábbal dolgozhat, mivel Schöller Tímea és Mettler Dóra kisgyermeknevelők és Benczekné Ritter Andrea dajka személyében nagy tapasztalattal rendelkező, kedves kollégákkal várhatja az apróságokat. 

- Gyönyörű környéken, tényleg zöld övezetben, a természet közvetlen közelében épült meg a bölcsink. Itt a jó levegő, a biztonság, a nyugalom könnyedén biztosítható a gyerekeknek. A szakmai programunk az egészségnevelést és a környezetvédelmet is magába foglalja. A modern stílusú, ám a környezetbe tökéletesen illeszkedő épületünk már most minden igényt kielégítő infrastruktúrával, felszereltséggel rendelkezik, de ettől függetlenül az eszközök, például udvari játékok beszerzése még folytatódni fog. Az „első kis fecskék” már megérkeztek hozzánk, de a létszám természetesen emelkedni fog, mivel 14 fő a befogadóképességünk. Jelenleg egy csoportunk van, amint Bambinak kereszteltünk el – mondta Bősze Gabriella, aki külön kiemelte, hogy szeretnének jó, bizalmi kapcsolatot kiépíteni a szülőkkel, valamint a település lakóival. Ennek pedig már meg is tapasztalhatták az első jeleit, ugyanis a bucsuiak barátságosak, segítőkészek velük szemben. Látszik, hogy itt befogadóak, összetartóak az emberek. Benczek Péter pedig már egy kézzel faragott, festett Tündérlakkal is kedveskedett nekik, ami a bölcsőde főbejáratának ékköve lett. De nem csak az emberek, hanem a madarak és az őzikék is élénken érdeklődnek az új bölcsi iránt: előbbiek már fészket is raktak az egyik ablakban, míg utóbbiak gyakran kukucskálnak be a kerítésen keresztül. 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában