Hírek

2009.07.06. 21:33

Szigorúan ellenőrzött evangélium - könyv a Securitate és az egyház kapcsolatáról

Bukarest - Molnár Jánosnak az 1989 előtti totalitárius rendszer "piszkos világát" felelevenítő, Szigorúan ellenőrzött evangélium című könyvét mutatták be Nagyváradon, a hatodik alkalommal megrendezett Partiumi Írótábor keretében.

MTI

"Ez a könyv nem a besúgókról szól, hanem az akkori rendszerről próbál ismereteket nyújtani" – vallja Szigorúan ellenőrzött evangélium című könyvéről a szerző, aki az írótábor alkalmával mutatkozott be a nagyváradi olvasóknak. A romániai magyar sajtó a könyv bemutatóján elhangzottakról tudósítva írja: azt a rendszert ismerteti a könyv, amely "az élet részévé vált, melyben kevés biztos pont volt, és amelyben kevesen tudták legyőzni a félelmüket".
    
A Partium Kiadó gondozásában megjelent kötet az akkori politikai rendőrség munkájába enged bepillantást, számos, az egyházi életben tevékenykedő és megfigyelt személy, valamint besúgók, "szekus" tisztek nevének felfedésével. Voltak lelkészek, akik megtagadták a hírhedt Securitatéval való együttműködést, voltak, akik kényszer alatt jelentettek. Voltak azonban olyanok is, akik önként vagy zsarolhatóságuk miatt.
    
Demeter Szilárd, a Partium Kiadó igazgatója méltatta a könyvet, amely a kommunizmus emberi drámáiról beszél, és a további átvilágítások fontosságát hangsúlyozta. Tőkés László európai parlamenti képviselő, aki a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke volt hosszú időn keresztül, elmondta: fel kell tárni a múltat, szembe kell nézni vele, a kommunizmust pedig "meg kell haladni". "Sok minden másként alakult volna, ha rögtön 1989 után tiszta vizet öntenek a pohárba. A régi rendszer kiszolgálói, haszonélvezői sokat ártottak és árthatnak mindaddig, amíg a szeku "nyugdíjba nem vonul" - idézi az EP-képviselőt a bukaresti Új Magyar Szó. A református egyház megtisztulása fontos, és csak a tisztázott múlt lezárásával lehetséges a megújulás – mondta Tőkés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!