Hírek

2009.07.15. 02:29

Szociális Szolgáltató és Információs Központ: segítenek a bajban

Körmend - Az önkormányzat a Személyes gondoskodást nyújtó ellátási formák biztosítására működteti a Szociális Szolgáltató és Információs Központot. Az intézményben tizenkét szakmai feladatot látnak el, egyes ellátásokat a kistérség számára is garantálják.

Bajdó Bettina

A Szociális Szolgáltató és Információs Központ az utóbbi években folyamatos fejlődésen ment keresztül - olvasható az intézmény éves beszámolójában. A központ munkájában például kiemelkedő szerepet kap a házi segítségnyújtó rendszer, amelyben olyanokról gondoskodnak, akik nem képesek ellátni magukat, s a környezetükben sincs olyan, aki ezt megtenné. A rendszerben szoros az együttműködés a háziorvosokkal és az otthonápolási szolgálattal. Januártól a kistérség területén is biztosítják az ellátást, ez hét településen tizenhat gondozottat érint. A tapasztalatok szerint nehezen fogadják el az emberek a szolgáltatást, mivel néhány településen tisztázatlan az ellátás finanszírozása. Ugyanakkor a szakemberek szerint szükség lenne rá, hiszen az ellátásra szorulók száma jóval magasabb a jelenleginél.

- A jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban Körmenden negyvenen, a kistérségben húszan részesülnek - áll a jelentésben. - A házi segítségnyújtás kiegészítő formája biztonságot nyújt a saját otthonukban élő, segítségre szoruló idősek, fogyatékkal élők, tartósan betegek számára, s lehetővé teszi a súlyosabb helyzetek megelőzését. Az Idősek Gondozóházában 24 órában működő diszpécserközpont folyamatosan ellenőrzi a gondoskodásra szorulók állapotát, s vészhelyzet esetén gyors beavatkozásra is van lehetőség. Az ellátottak csuklóján levő érzékelők önállóan is képesek jelzést küldeni, ha megváltoznak viselőjének paraméterei, eszméletét veszti vagy mozdulatlan. Segélyhívás esetén a központban levő számítógép továbbítja a jelzést a készenlétben levő gondozónő telefonjára, kistérségi hívás esetén a diszpécserközpontból értesítik a megadott személyt.

Az intézmény statisztikái szerint tizenöt percen belül a helyszínre érkeznek a gondozónők. Egy év alatt 439 segélyhívás volt, ebből 239 Körmenden. Magas a téves riasztások száma, mely többségében a magányosságból fakad, csak odafigyelést, törődést szeretne kierőszakolni a készülékkel rendelkező. 16 esetben kellett házi- vagy ügyeletes orvost hívni, négy esetben a mentőszolgálat igénybevételére volt szükség.

A központon belül működik a fogyatékosok nappali intézménye is, ahol a fogyatékkal élők számára személyre szóló, egyéni fejlesztőprogramok segítségével nyújtanak segítséget nehézségeik leküzdésében, valamint az önállóbb élet kialakításában. A jelenlegi engedélyezett férőhelyek száma 24, de folyamatosan 25 embert látnak el.

- A központban vannak szakköri foglalkozások - áll az összegzésésben -, a fogyatékkal élők énekkel, néptánccal, irodalommal, rajzzal, természetismerettel és számítástechnikával is foglalkoznak. Integrációjukat segítve részesei a város kulturális és szórakoztató rendezvényeinek, járnak színházba, moziba, kiállításokra, múzeumokba is. A gondozók folyamatosab próbálják a kreativitásukat fejleszteni a kéz- műves technikák elsajátításával.

A központon belül működik még a szenvedélybetegek nappali intézménye is, amelyben a szenvedélybetegségekből meggyógyult, vagy gyógyulófélben levő emberek családi és társadalmi kapcsolataiknak megőrzését próbálják elősegíteni. Jelenleg harmincegy ember szorul a központ segítségére, huszonhatan Körmenden élnek. Sokrétű szolgáltatást garantálnak számukra, egyéni és csoportos terápiás foglalkozásokon vehetnek részt a gondozottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!