Hírek

2009.08.25. 14:10

Vasárnapi népszavazás Kőszegen: megmarad a sporttelep vagy egészségközpont épül?

Kőszeg - Vasárnap népszavazáson döntenek a helyiek arról, hogy a Lóránt Gyula Sporttelep salakos pályáján építhessen-e a város egészségközpontot.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Kőszegen sehol nem látni plakátot, mégis mindenki tudja, hogy vasárnap népszavazás lesz, s hogy ennek mi a tétje. Dr.  Tóth László jegyzőtől megtudom, hogy minden választópolgárt postai úton értesítettek a népszavazásról, és arról, hogy hol adhatja le a voksát. 

A népszavazást Őry Gábor kőszegi lakos kezdeményezte.  Januárban nyújtott be egy aláírásgyűjtő ívet hitelesítésre, ezen megfogalmazott egy kérdést, amelyet népszavazásra kívánt bocsátani. A helyi szabályozás szerint a 9 ezer 246 választópolgár 15 százaléka, vagyis 1387 fő kezdeményezhet népszavazást. 

Ha viszont az összegyűlt aláírások száma eléri a 20 százalékot, ami 1850 főt jelent, a közgyűlésnek nincs mérlegelési joga, ki kell tűznie a referendumot. Január végétől március elejéig gyűltek az aláírások, amelyek száma meghaladta a húsz százalékot, így a megyei bíróság kiírta a népszavazást. 

Vasárnap a következő kérdést teszik fel a polgároknak: Egyetért-e ön azzal, hogy a kőszegi Lóránt Gyula Sporttelep egésze továbbra is jelenlegi helyén maradjon, és sportfunkciókat szolgáljon?  Hogy a népszavazás érvényes legyen, a választásra jogosultak felének el kell mennie, és akkor lesz eredményes, ha az érvényes szavazatokat leadók  több mint fele igennel válaszol. 

A sporttelepen nagy az élet: teniszeznek, a futballpályán gyerekek rúgják a labdát. Az épületeken és a pályákon körbenézve a kívülálló azonnal látja, nagyon kellene ide pénz. Egy elhanyagolt kápolna is maradt itt, ajtaja nyitva, úgy tűnik, hajléktalanok vertek itt tanyát. A tekéző ajtaján a szavazásra buzdító plakát  arra utal, hogy a pálya ingatlanspekuláció áldozatává válhat. Megnézzük a salakos pályát, elég szomorú képet mutat. 

Ez igen jó pálya, telente használjuk, hogy kíméljük a füves pályát  mondja Őry Gábor edző, sportpedagógus. Amíg voltak gyárak Kőszegen, a salak pótlása nem volt gond, de most nincs más  lehetőség, mint füvesíteni. Ehhez önerőből hozzá is láttunk, de a város leállíttatta a munkát, mondván, hogy nincs engedélyünk. 

A népszavazást, mint testnevelőtanár kezdeményeztem, mert felháborítónak tartom és tartja más sportpedagógus is, hogy meg akarnak szüntetni egy futballpályát. Szerintünk a sportlétesítményeket fejleszteni kellene, nem megszüntetni. Őry Gábor szerint mindent kitalál a város, hogy a sportlétesítmények területét más célra használhassa. Most a salakos pályán akarnak egészségházat létesíteni. 



Táncsics Péter, az egyesület ügyvezetője a salakos pályán. A sportra jutó pénzeket igen kidekázták  Fotó: Szendi Péter

A sportvezető  tisztában van azzal, hogy létezik egy elképzelés, miszerint a sporttelepet elköltöztetnék jelenlegi helyéről, de nem látnak  garanciát arra, hogy ez megvalósulhasson belátható időn belül. 

Bízunk abban, hogy a helyi polgárok megértik a referendum fontosságát, és eljönnek  vasárnap szavazni. Nincs strandunk, mozink, ha így megy tovább, nem lesz már sporttelepünk sem. A politikusok ezeket mindig  megígérik választás előtt, s mikor hatalomra kerülnek, gyorsan elfelejtik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!