Hírek

2009.09.09. 02:28

Értékmegőrző városfejlesztés

Celldömölk - A városba is ellátogattak a XXV. Országos Műemléki Konferencia résztvevői. Kiniczky István építészmérnök, a városfejlesztési bizottság elnöke kalauzolta őket.

Nagy Ildikó

Értékőrző városfejlesztés: e téma köré csoportosult a múlt héten Szombathelyen megrendezett XXV. Orszá-gos Műemléki Konferencia szakmai programja. A résztvevők egy napot szántak arra, hogy megismerkedjenek a régió néhány városával. Jártak Győrben, Pápán, Sárváron, Vasváron, Grazban és Hartbergben. Celldömölkre pénteken érkeztek, és - becsületükre legyen mondva - még a zuhogó eső sem vette el a kedvüket a város megtekintésétől.

A konferencia résztvevőit Kiniczky István építészmérnök, a városfejlesztési bizottság elnöke és Mangliár László, a celldömölki belváros rehabilitációs programját készítő építész fogadta és kalau- zolta a városban.

Mint azt Kiniczky Istvántól megtudtuk, a vendégek már a fogadás helyszínén, a Bencés Rendházban működő polgármesteri hivatalban szembesülhettek a város építészeti értékeivel. Megtekintették a belvárost, a katolikus templomot és a hányatott sorsú, de remélhetőleg mihamarabb újjászülető gólyafészkes ház történetével is megismerkedhettek. Az őket kalauzoló szakemberek a belváros rehabilitációs programjáról is beszéltek. Elmondták, miként újul meg a katolikus templom körüli park, és miként szeretnék igazi kisvárosi térré varázsolni a Szentháromság parkot. A KMKK körüli terület is megérett a felújításra, ide is új burkolatot álmodtak a tervezők, és az Ifjúság tér átalakítása is fontos része a belváros rehabilitációs programjának. A tanulmányúton részt vevő szakemberek az új városháza helyével és terveivel is megismerkedhettek celldömölki látogatásuk során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!