Hírek

2009.09.24. 21:00

Így vesztegetünk mi: határozottabban be kellene tartatni a korrupcióellenes törvényeket

Budapest - Az Ernst and Young (E and Y) szerint határozottabb fellépésre volna szükség a korrupcióellenes törvények hatósági betartatásnál.

MTI

A korrupció mértéke a tanácsadó cég szerint egyre komolyabb problémát jelent mind a gazdasági életben, mind a közszférában. Úgy látja, Magyarországon nem a szabályozás meglétében, hanem annak naprakészségében, átláthatóságában, követhetőségében és számonkérésében vannak hiányosságok. 
    
Az E and Y úgy véli, bár határozottan romló tendenciáról van szó, elérhető pozitív változás, ehhez azonban elengedhetetlen a piaci szereplők kollektív összefogása, továbbá a politika és a jogszabályalkotók aktív támogatása. 
    
A korrupt módon adott vagy szerzett megbízások többletköltséggel járnak, közvetlen gazdasági kárt okoznak nemcsak a vevőknek vagy szállítóknak, hanem a gazdaság összességének is - hívja fel a figyelmet a cég sajtóközleményében. A visszaélésekkel terhelt állami megbízások esetében az adófizetők zsebéből húzzák ki a pénzt. Bár a vállalatok a nem etikusan szerzett üzletek révén időlegesen előnyt szerezhetnek, egy korrupciós botrány a cég jó hírnevén ejt csorbát, és jövőbeni lehetőségeit valamint az iránta való bizalmat drasztikusan csökkenti. 
    
A tanácsadó cégnél - a Transparency International szerdán publikált jelentésével összhangban - úgy gondolják, hogy a hatékony és gyors beavatkozást először az üzleti szférától lehet várni, ahol sürgetővé vált a korrupcióellenes módszerek bevezetése. Egy előremutató, naprakész és a legjobb gyakorlatot tükröző compliance rendszer kiépítése ugyan eleinte plusz költségekkel jár, de megtérül, az E and Y tapasztalatai szerint ugyanis a vállalatok éves bevételének 5-7 százaléka folyik el törvénytelen vagy etikátlan működés következtében. Biró Ferenc, a cég visszaélési-kockázatkezelési szolgáltatásának vezetője szerint fontos, hogy a fókusz a megelőző lépéseken, a felelős vállalatirányításon és a megfelelő kultúra kialakításán legyen. 
    
Bár az elmúlt időkben némi javulás tapasztalható, Magyarország nagy elmaradásban van a vállalatok belső szabályozási rendszerét illetően - derül ki a közleményből. Míg az EU-ban vagy az Egyesült Államokban egyre komolyabb hangsúlyt fektetnek a vállalatok compliance rendszerük hatékonyságának felmérésére, a hazai gyakorlat még gyerekcipőben jár, és az üzleti viselkedést továbbra is inkább a reaktív gondolkodás jellemzi. Ennek komoly hátulütője, hogy a kockázatok nem megfelelő kezelése könnyen eredményezhet magasabb költséget, és negatívan befolyásolhatja a vállalat hírnevét. 
    
A lemaradás az üzleti szféra mellett a jogszabályokra is jellemző. Az amerikai és uniós előírások komoly hangsúlyt fektetnek a vállalatok etikus és transzparens működésére, ami már most nagy nyomást gyakorol a hazai üzleti környezetre is. 
    
"Nem távoli jövő, hogy az állami szektor mellett a magánszféra szereplőinek is törvényileg szabályozzák majd az átlátható működését. Elképzelhető - és üdvözölt változás lenne - az alvállalkozói szerződésekbe és az együttműködési megállapodásokba anti-korrupciós záradékok kötelező beépítése. Fontos látni, hogy a politika és a jogszabályalkotók is aktív szerepet kell, hogy vállaljanak a változás előmozdításában. A megfelelő törvények és előírások létrehozása és - ami nagyon fontos - betartatása gyorsabb pozitív változást is előrevetíthet" - idézi a közlemény Biró Ferencet.
    
Az E and Y szerint Magyarországon állandóan felmerül a kérdés: ha az én vállalatom nem veszteget, akkor megteszi helyettem a versenytárs, ami akár piaci részesedésvesztésben, akár üzletvesztésben is megnyilvánulhat. Az E and Y szerint erre megoldást jelenthet egy olyan megállapodás, amelyben a tagok vállalják, hogy üzleti tevékenységüket tisztán és átláthatóan végzik, biztosítják egy harmadik, független szakmai fél általi ellenőrizhetőséget, valamint szerződésszegés esetén vállalják a saját maguk által előírt szankciókat. Előnyös lenne továbbá, ha létrehoznának olyan szakmai szervezeteket, amelyek független félként segítik az önszabályozást, és állandó párbeszédet folytatnak a jogszabályalkotókkal. Így a köz- és a versenyszféra együttes, nyilvános elkötelezettséggel, összehangoltan tudna fellépni bármilyen kérdéses esetben. 
    
Biró Ferenc felhívta a figyelmet arra: a visszaélések növekedésének megakadályozásához nemcsak jó belső szabályzatokra és eljárásokra, valamint fokozottabb ellenőrzésre van szükség, hanem fontos annak megértése is, hogy az előírások kultúraváltás nélkül mit sem érnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!