Hírek

2009.09.03. 02:29

Veszélyben a falusi turizmus

Körkép - Még mindig nem tudjuk, hogy jövőre hogyan fogunk adózni, vagy a költségeinket elszámolni - emelte ki Körmendiné Tarrósy Piroska, az őriszentpéteri Sziklakert Vendégház tulajdonosa, aki egyben az Őrség és Vidéke Vendégvárók Egyesületének az elnöke.

Varga Nóra

- Még mindig nem tudjuk, hogy jövőre hogyan fogunk adózni, vagy a költségeinket elszámolni - emelte ki Körmendiné Tarrósy Piroska, az őriszentpéteri Sziklakert Vendégház tulajdonosa, aki egyben az Őrség és Vidéke Vendégvárók Egyesületének az elnöke. - Felhívtam ez ügyben az APEH-ot, de nem tudtak nekem semmi konkrét dolgot mondani, annyit azonban közöltek, hogy ötmillió forint bevételig nem kell áfát fizetnünk. Eddig nyolcszázezer forint adókedvezményünk volt, ha a bevételünk ez alatt az összeg alatt maradt, akkor nem kellett adóbevallást beadnunk. A nyolcszázezer forint feletti rész viszont már adóköteles volt. Ebben az évben pluszban kaptunk négyszázezer forint adókedvezményt, amely a falusi vendégasztal szolgáltatásra vonatkozott - hagsúlyozta az elnök. - Nem adjuk fel, biztosan kinyitunk a következő szezonban is, már csak azért is, mert semmilyen más munkalehetőség nincs a környékünkön, Szombathely 56, Zalaegerszeg 36 kilométer tőlünk. Az egyik államtitkár nemrég azt mondta nekem, nem is érti, miért járt nekünk eddig ez a kedvezmény, és azt is hozzátette, a nyugdíjasokat valószínűleg nem érinti az adózás.

Kapornaky Sándor, Kercaszomor polgármestere, akinek a családja is foglalkozik szállásértékesítéssel, elmondta, hogy az önkormányzat tulajdonában nyolc férőhelyes vendégház van, amelynek a gondnoka Bata Judit. Talán itt szállhatnak meg a turisták a legolcsóbban az Őrségben. Hozzátette, a válság pozitívan hatott a falusi turizmusra, akik eddig külföldön nyaraltak, idén itthon kapcsolódtak ki.

- A magánszemélyeket és az önkormányzatokat is érinti a jövő évi változás - emelte ki Kapornaky Sándor. Az önkormányzat és mi, maszekban is üdülésicsekk-elfogadók vagyunk. Mindkét esetben a forgalom 70-80 százalékát az üdülési csekk teszi ki. A munkáltatók az eddig adómentes üdülési csekkből jövőre vagy kevesebbet adnak, vagy más pénzbeli juttatásokkal egészítik ki a munkavállalók bérét. Ez pedig biztosan visszaveti a belföldi turizmust. Továbbá a szállásadóknak kevesebb lesz a jövedelmük, vagy súlyosabb esetben munka nélkül maradnak. Úgy gondolom, ezzel a lépéssel a kormányzat öngólt lőtt, nem gondolták végig, milyen következményei lesznek ennek a döntésnek, csak a megszorításokkal foglalkoznak. Az adómentesség eltörlése két irányba hat, egyrészt a szállásadóknak valamelyest meg kell emelniük a díjakat, így valószínűleg kevesebb lesz a vendég. Másrészt egyre többen fogják feketén kiadni a szobákat, s az önkormányzatok elesnek a négyszázalékos idegenforgalmi adótól. A szobakiadásból az Őrségben nem lehet meg-élni a szezon rövidsége miatt, viszont az itt élőknek remek keresetkiegészítés - tette hozzá a polgármester. Véleménye szerint egyelőre kivárnak a szállásadók, mielőtt döntenének, továbbra is megéri-e.

Lugosi Arnold, a szalafői Csörgő Vendégházak tulajdonosa elmondta, hogy a településen sokan foglalkoznak szállásértékesítéssel.

- Úgy gondolom, hogy az őrségi szállásadókat nem fogja tönkretenni a jövő évi változás, de bevételkiesést okoz - fejtette ki Lugosi Arnold. - Viszont az országnak vannak még olyan területei, amelyeken érdemes lenne falusi turizmussal foglalkozni. A kormány döntése biztosan visszaveti a turizmus ezen ágának továbbfejlődését. Nem értem, hogy már megint miért a falut, miért a vidéket sújtják a különböző megszorításokkal. Valaki megmondhatná nekem végre, hogy a turizmuson kívül miből lehet még megélni a kis falvakban. Ha van ilyen, biztosan azt fogjuk csinálni. A vendégházakat folyamatosan fejleszteni kell, a bevétel jelentős részét vissza kell forgatni, ha nem, akkor egy idő után lepusztul a vendégház, és elfogynak a vendégek. Én mindig arra ösztönöztem a falubelieket, hogy érdemes szobakiadással foglalkozni, s most is azt mondom, hogy nem szabad feladni.Nem éri meg szobát kiadni, ha mden fillér adóköteles lesz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!