Hírek

2009.10.29. 16:09

120 milliós kár: tarrá vágták a strómanok nevére vett erdőket

Természetkárosítás bűntette miatt 51 vádlott ellen folyik per a Kiskunhalasi Városi Bíróságon; a vádlottak strómanok nevére vásárolt erdőterületeket tarra vágtak, mellyel 120 millió forintot meghaladó kárt okoztak.

MTI

A Kiskunhalasi Városi Ügyészség 2008. január 11-én emelt vádat az 51 vádlott ellen. A csütörtöki tárgyalási nap az első, amelyiken csaknem az összes vádlott jelen van. A tárgyalás egyebek mellett a szakértők meghallgatásával folytatódik.

A tényállás szerint egy fakitermeléssel foglalkozó család - az ügy első-, másod- és harmadrendű vádlottjai - erdőterületeket vásároltak vagyontalan emberek nevére, majd az adásvételi szerződés megkötése után, még mielőtt az iratok a földhivatalba kerültek volna, kivágták a fákat.

A fakitermeléssel foglalkozó család 124,9 hektár erdőt vásárolt meg, majd a fákat rövid idő alatt kivágták és értékesítették.  A vádhatóság szerint a vádlottak cselekményükkel megkárosították az erdőt, így a környezetet, mert a tarra vágott területeken csak emberi beavatkozással állítható vissza az erdőjelleg.

Az igazságügyi szakértő szerint 40 hektáron már nem állítható helyre az eredeti állapot, mert a fafajták a megváltozott klimatikus viszonyok miatt már nem pótolhatók. A vádlottak engedély nélkül, nagy területen vágtak ki erdőket és azokat nem telepítették újra, mely jelentős környezetkárosításnak minősül az érvényes jogszabályok szerint.
 
Az erdők felügyeletét ellátó hatóság, miután észlelte, hogy engedély nélküli kivágások történtek, bírságokat szabott ki, de azokat nem tudta behajtani, mivel nincstelenek nevén vannak a területek. A bírságok összege több tízmillió forint.

Móriczné Rekedt Nagy Gyöngyi ügyész az MTI-nek elmondta: A törvény öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetheti az engedély nélküli tarvágást, ha az erdőjelleg visszaállítható, ha nem lehet visszaállítani az eredeti állapotot, akkor kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés lehet a büntetés. A bíróság szerint a környezetkárosítás 126 millió forintos eszmei értéke nem képezi a vád tárgyát.

A vád tárgyát képező érték 107,7 millió forint, mely a kitermelt fa értéke, ugyanis ennyivel gazdagodtak a vádlottak abban az esetben, ha a perben bebizonyosodik, hogy engedély nélküli fakitermelésre került sor - mondta Sallay Sándor tanácsvezető bíró. A per november 5-én folytatódik. Elsőfokú ítélet decemberben várható.

Hamarosan egy hasonló ügy kerül a Kiskunhalasi Városi Bíróság elé, kárértéke annak magasabb, az elkövetés módja azonos - közölte az MTI-vel Móriczné Rekedt Nagy Gyöngyi ügyész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!