Hírek

2009.11.29. 21:46

A honismeret nemzetismeret

A Vas megyei Honismereti Egyesület legjelentősebb szakmai rendezvényét, a Megyei Pátria Napot szombaton tartották a Szent Márton Látogatóközpontban.

Kozma Gábor


 A honismeret egyben nemzetismeret is, hiszen aki a szűkebb hazáját nem becsüli, nem tud értékeiről és nem is érdekli, az  nemzetben is képtelen gondolkodni, érezni és cselekedni. A vasi egyesület  jelentős szellemi erőket tömörít, kiadványokat jelentet meg, szakmai publikációkat gondoz, és részt vesz hazai, nemzetközi találkozókon is.

Erről is szólt az egyesület elnöke, Zsámboky Árpád a megnyitó után, majd örömteli bejelentést tett: 2010 nyarán Kőszegen rendezik meg  a sorrendben 38. Országos Honismereti Akadémiát.

- Hazánkban ötvenesztendős a helytörténeti mozgalom. Ennyi idő elegendő volt arra, hogy új irányokat jelöljünk, stratégiát dolgozzunk ki. Erre szükség is lesz, hiszen megváltozott a világ. A gondolkodás, a szellemi termékek felhasználásának módja  is gyökeresen átalakult. Elmondhatjuk viszont, hogy a honismeret, az erre szerveződő mozgalom igazi hungaricum, e formájában egyedülálló Európában   - hallottuk.

A rendezvényen Zsámboky Árpád szakmai elismeréseket adott át. Még a szarvasi  országos  találkozón kapott   honismereti munkájáért  rangos díjat  dr. Horváth Sándor nyug. főiskolai tanár, dr. Kövér István   ügyvéd, Sági Ferenc könyvtárvezető és Takács Ferenc nyug. temetővezető. Valamennyien maradandót alkottak. Szülőföldért díjat vehetett át a szombathelyi rendezvényen Benczik Gyula levéltáros, Németh Tibor könyvtáros és Orbán Róbert, a látogatóközpont munkatársa.  Szakmai programokkal folytatódott a nap,  ezek sorát Kutszegi István vezető főtanácsos  nyitotta meg.  Előadása révén egy határokon átnyúló, együttműködési projektről alkothattak képet a szakmai találkozó résztvevői.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!