Hírek

2010.02.21. 15:53

Kíváncsi népünk genetikai családfájára? (fotókkal)

A Jövő Háza és a Millenáris után Vasvár Nagy Gáspár Kulturális Központjába érkezett a Népünk genetikai családfája címet viselő országos vándorkiállítás.

Vojnovics Viktória

Honnan származunk? Mit hoztunk génjeinkben az  őshazából? Mennyiben vagyunk még rokonai honfoglaló  őseinknek? Melyek a ránk jellemző leggyakoribb genetikai betegségek? Ezekre és sok más hasonló kérdésre keresi a választ az országos vándortárlat.


A National Geographic Channel támogatásával és magyar tudósok kutatásának eredményeként  megszületett kiállítás  segítségével megismerhetjük a Kárpát-medence benépesülésének folyamatát, a magyarokra jellemző embertani típusokat,  bepillanthatunk  a hazánkban végzett népességgenetikai vizsgálatokba,  és választ kapunk több  aktuális népegészségügyi kérdésre is. Az összeállítás  antropológusok és genetikusok kutatómunkájának szintetizálásával, sokoldalúan, több szemszögből láttatva mutatja be a hazai kutatások eredményeit.   

A kiállítási anyag vasvári bemutatóját a Vas-vár Örökség Népfőiskola kezdeményezte. A tárlat megnyitóján Sejber Mihály, a civil szervezet vezetője köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta: a vándortárlatot két esztendeje láthatja a hazai közönség. A vasvári civil szervezet képviselőiben a Millenárisi bemutatót követően fogalmazódott meg az az igény, hogy a tárlatot a hegyháti kisvárosban is bemutassák az újdonságként jelentkező kutatási eredményeket. A tervet tettek követték, s az elmúlt esztendőben a Vas-vár Örökség Népfőiskola minden követ megmozgatott annak érdekében, hogy a vándortárlat következő állomása Vasvár legyen. Végül az önkormányzat anyagi támogatásának és dr. Béres Judit humángenetikusnak, az ÁNTSZ osztályvezetőjének köszönhetően az anyag  megérkezett Vasvárra, ahol március 15-ig látható. 


A  megnyitót követően dr. Béres Judit vetített képes előadása adott átfogó képet a modern ember kialakulásáról, terjeszkedési hullámáról,  a különböző népcsoportok gyakori genetikai betegségeiről is. A résztvevők megtudhatták azt, amire a  kiállításai anyag összegzése rávilágít: a magyarság génjei harmonikusan illeszkednek az európai emberfajta génállományához. A jelenkori magyarság őseinek döntő hányada már az utolsó kőkorszak után Európában élt, vagyis nem a keletről, esetleg Ázsiából származó honfoglaló magyarok leszármazottja. Történelmünk  megpróbáltatásai miatt a magyarság génállománya kevert, ami azonban potenciális egészségi állapotunk miatt kedvezőnek ítélhető, nem ismertek magyar genetikai betegségek sem. A magyarság tehát nem genetikai kategória, a gének vagy a DNS vizsgálata alapján a magyarság nem azonosítható. A magyarság a magyar kultúrához, a szülőföldhöz, a magyar anyanyelvhez való kötődést, de leginkább a magyarság vállalását jelenti.


Az emberiség útja
Az emberiség útja, ezt a címet viseli a nemzetközi kiállítás, amelyet a National Geographic Society az IBM-mel és a Waitt Foundation Alapítvánnyal együtt öt  évvel ezelőtt indított útjára. A projekt célja az emberiség  útjának genetikai feltérképezése.  Ehhez kapcsolódóan a National Geographic Channel vezető magyar tudósok, történészek és kutatók együttműködésével létrehozta a Népünk genetikai családfája című magyar vonatkozású kutatási eredményeket bemutató kiállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!